Фъстъци

Фъстъци – имат високо съдържание на хранителни влакна, които дават усещане за ситост, поради което се препоръчват като компонент на диети за отслабване. Консумацията на фъстъци снижава нивото на холестерола, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
При диабетиците те са подходящ регулатор на концентрацията на инсулина и кръвната захар. Фъстъците са богати на фолиева киселина, която способства за обновяването на клетките, а съдържащите се в тях мазнини са полезни при язва и гастрит.

Свързани статии

Фъстъците подобряват паметта и вниманието. Те са необходими и за нормалното функциониране на нервната система, сърцето, черния дроб и другите вътрешни органи. В тях е открито и наличие на ресвератрол, който намалява риска от сърдечно-съдови и ракови заболявания. Фъстъците трябва да се избягват от хора с установени алергии към бобови храни. Гранясалите фъстъчени масла могат да доведат до отравяне с афлатоксини.

Фъстъци – Кулинарно приложение

Фъстъците се консумират печени или сурови като добавки към салати и зеленчукови блюда. Могат да се приготвят и варени или на пара и да се прави пюре. Фъстъченото масло се ползва за сандвичи.

Фъстъци – Съвети

Суровите фъстъци се съхраняват в хладилник до три месеца. Ако все още са с шушулки, фъстъците могат да бъдат държани охладени за девет месеца. Замразените ядки може да се запазят до шест месеца.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button