Джинджифил

Джинджифил – облекчава стомашно чревни болки. Той е способен да редуцира всички симптоми, асоциирани с болестта на пътуването (например морската) като замаяност, повдигане и избиване на студена пот. Доказано е, че джинджифилът е изключително полезен в редуциране симптомите на гадене по време на бременност, дори и при най-тежката форма, наречена hyperemesis gravidum – състояние изискващо хоспитализация.

Свързани статии

Джинджифилът има анти – възпалителен ефект. Съдържа много потентни анти – възпалителни съединения, наречени гингероли, с което допринася за облекчението при хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит. Предпазва от колоректален рак и рак на яйчниците. Гингеролите, основните активни компоненти на джинджифила, които са отговорни и за отчетливия му вкус, са в състояние да ограничат растежа на колоректалните ракови клетки. Те убиват раковите клетки като предизвикват апоптоза (програмирана смърт) и авто фагоцитоза (асимилация).

Подобрява реакцията на имунната система. Джинджифилът може да е не само загряващ през студения ден, но може и да ни помогне в предизвикване на целебно потене, което често е полезно по време на настинки и грипове. Немски учени са установили, че при потенето се получава един вид защита срещу някои микроорганизми, включително и срещу E.coli, Stahhyiococcus aureus (често срещано кожно възпаление) и Candida albicans.

Джинджифил – Кулинарно приложение

Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак. Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка. Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове. В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене , варене, пържене.

В Азия коренът се настъргва, накисва се във вода и с него се подправят ястия или пък се запържва. Много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони. Участва във всяко къри. В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира.
В Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват.

Джинджифил – Съвети

Пресният джинджифил трябва да се съхранява в хладилника в хартиена торбичка. Така ще се съхрани около три седмици. Изсушеният джинджифил се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място. Може да се остави и в хладилника, където ще запази аромата си до една година.

Какво лекува джинджифилът?

Какво лекува джинджифилът? Какви полезни качества притежава? Отговорите – във видеото!

Публикувахте от Здравословен живот в Сряда, 27 юли 2016 г.

Проверете също
Close
Back to top button