Джинджифил

Лечебни сили
Джинджифилът облекчава стомашно чревни болки.
Той е способен да редуцира всички симптоми, асоциирани с болестта на пътуването (например морската) като замаяност, повдигане и избиване на студена пот.
Доказано е, че джинджифилът е изключително полезен в редуциране симптомите на гадене по време на бременност, дори и при най-тежката форма, наречена hyperemesis gravidum – състояние изискващо хоспитализация.
Джинджифилът има анти – възпалителен ефект. Съдържа много потентни анти – възпалителни съединения , наречени гингероли, с което допринася за облекчението при хора, страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит.
Предпазва от колоректален рак и рак на яйчниците. Гингеролите , основните активни компоненти на джинджифила, които са отговорни и за отчетливия му вкус, са в състояние да ограничат растежа на колоректалните ракови клетки, а също и да убиват раковите клетки като предизвикват апоптоза (програмирана смърт) и авто фагоцитоза (асимилация).
Подобрява реакцията на имунната система. Джинджифилът може да е не само загряващ през студения ден, но може и да ни помогне в предизвикване на целебно потене, което често е полезно по време на настинки и грипове. Немски учени са установили, че при потенето се получава един вид защита срещу някои микроорганизми, включително и срещу E.coli, Stahhyiococcus aureus (често срещано кожно възпаление) и Candida albicans.

Кулинарно приложение
Първоначално се използвал предимно в медицината. Завидна е славата му на афродизиак.
Пресният джинджифил има остър парлив вкус с аромат на лимон. В изсушен и стрит на прах вид се използва в кулинарията като подправка.
Резенчета пресен джинджифил се използват за направа на чай и като добавка в супи и сосове.
В източната кухня се приготвя по всички познати технологии на печене , варене, пържене.
В Азия коренът се настъргва, накисва се във вода и с него се подправят ястия или пък се запържва.
Много разпространен е в сладкарството под формата на сладка и бонбони.
Участва във всяко къри.
В Англия и САЩ от джинджифилов екстракт се приготвя бира.
В Германия са известни джинджифиловите курабийки и сладкиши, а в Китай го захаросват.

Тайни съвети
Пресният джинджифил трябва да се съхранява в хладилника в хартиена торбичка. Така ще се съхрани около три седмици.
Изсушеният джинджифил се съхранява в стъклен съд с капак на сухо, хладно и тъмно място. Може да се остави и в хладилника, където ще запази аромата си до една година.

Tags

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button
Close