Домати

Домати – растение от семейство Картофови. Според ботаниката той спада към плодовете, но според готварството спада към зеленчуците и се приема за такъв. Определянето му към зеленчуците става с решение на Върховния съд на САЩ на 10 май 1893 г. Доматите имат малка хранителна и калорична стойност, но за сметка на това са едни от най – богатите източници на витамин C, минерални соли и органични киселини.

Те стимулират стомашната секреция. Доматите са полезни при повишена склонност към кървене. Верен помощник при диетичното хранене, те имат диуретични свойства и са отлични при диети при бъбречнокаменна болест, хипертония, при диабет ( по – киселите сортове), при сърдечно – съдови заболявания. Две чаши доматен сок на ден укрепват костите и предпазват от остеопороза.

При гастрит с понижена киселинност, язвена болест на стомаха или на дванадесетопръстника, силно изтощение на организма трябва да се пие по 200 мл прясно изцеден доматен сок 30 минути преди хранене. Доматите съдържат антиоксиданта ликопен, за който е доказано, че предпазва от рак на простатата и от сърдечносъдови болести. Доматите подсилват организма.

При хора с носико ниво на кръвната захар, доматите са идеално средство за подобряване на общото състоние. Доматеният сок е богат източник на фруктоза. Препоръчва се на прекалили с алкохола, защото ускорява изгарянето на алкохола в организма. Доматеният сок облекчава главоболието, топи мазнините и действа добре при заболявания с нарушение на обмяната на веществата, като артрит, затлъстяване, захарна болест.

Домати за добро здраве

Доматите поддържат младостта и сиянието на кожата. Предимството на доматите в защита на кожата е антиоксиданта ликопен в състава им. Повишават нивото на проколаген в кожата, което предполага защита от слънчево изгаряне. Някои изследвания дори обвързват доматите с повишаване на либидото и подобряване на сексуалния живот. Най – популярните ястия, приготвени от домати в националната ни кухня са шопска салата, гювеч, доматен сос, който на практика може да се консумира с всичко – зеленчуци, меса, паста и др.

У нас доматите се консервират – от столетия се приготвя доматен сок, различни гювечи или просто белени домати в консерва. Доматите са основа на така известния кетчуп. Сос болонезе за макарони и спагети би бил немислим без пресни и зрели домати. Имат широко приложение в кулинарията, слагат се в почти всички манджи, яхнии, гювечи, спагети или макарони, печива като мусака и др. Да не забравяме и трдиционната българска лютеница.

Най – вкусният и полезен за здравето домат е узрелият на корен, а не този, който е обран зелен и почервенял в последствие. Доматите трябва да се нарязват непосредствено преди употреба с неръждаем нож, защото са нетрайни. Това се дължи на витамин C, който е крайно неустойчив и бързо се руши в присъствие на светлина и въздух, както и при допир с метал. Пастьоризираният и добре съхраняван доматен сок и консерви от домати могат да запазят хранителните си стойности за около 2 години.

Внимание!
Хора с повишена склонност към съсирване на кръвта ( тромбофлебити, инфаркт на миокарда) трябва да ограничават консумацията на домати и особено на доматения сок, който поради високто съдържание на витамин K стимулира образуването на протромбин в черния дроб, а с това се увеличава склонността към съсирване на кръвта.

Проверете също
Close
Back to top button