Диня

Динята съдържа значимо количество желязо и фолиева киселина, и е чудесно лекарство при анемии, а с ниското си съдържание на захароза е подходящо и за диабетици. Освен хранителните съставки, които съдържа, динята е едно пикочогонно средство. Водата от сварената динена кора се употребява като лекарство, за страдащи от болки в далака. Едно парче диня съдържа големи количества витамин С и бета каротин, който помага за защита срещу различни форми на рак, поради своите антиоксидантни свойства.

Свързани статии

Динята има и високо съдържание на калий, който помага за регулиране на сърдечните функции и нормализира кръвното налягане. Тя също е добър източник на фибри, които помагат за поддържане правилното функциониране на червата и работи за предотвратяване на рак на дебелото черво и ректума. Семената на динята помагат при понижаване на кръвното налягане и за подобряване на бъбречната функция.

Диня – Кулинарно приложение

Яде се нарязана на резени като пресен плод. Използва се за приготвяне на плодови салати.
Пасира се, за да се приготвят тропически напитки. Издълбава се вътрешността и кората се използва за сервиране на плодова салата. Интересно е, че в Египет и Израел, също както у нас консумират дините в съчетание с бяло сирене. Това е и основата на динената диета.

Динените кори могат да се консервират, да се приготви сладко, а малките динчета се слагат в бидона с туршията. Можете да приготвите чай от кора на диня: динята се измива добре, а кората се бели с картофобелачка. След това се изсушава и се вари като билка. Две супени лъжици се варят в 600 мл вода 10 мин. Чаят се прецежда и се съхранява в термос. Пие се на 4 порции през деня.

За да изберете сладка диня: трябва да е симетрична, да няма буци по нея, наранявания и вдлъбнатини. Съдържанието на динята е 92 % вода. Затова по – леката диня означава, че е пресъхнала. Обърнете я – отдолу трябва да има по – светло петно, мястото на което динята е лежала на земята. Помиришете динята. По – силният мирис означава, че динята е узряла по-добре. Натиснете с палец върху динята – неузрелият плод се поддава на натиск.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button