Димитровден

Димитровден, отбелязван на 26 октомври е един от най – тачените есенни празници. Според народното вярване с него се поставя началото на зимата – „Свети Георги лято носи, св Димитър – зима“. Българската православна църква тържествено празнува на този ден кончината на св. великомъченик Димитър Солунски, измъчван заради Христовата вяра.

Празникът е известен още и с името Разпус, защото на Димитровден приключва периода, в който се наемат ратаи и овчари. Този период обхваща времето от Гергьовден до Димитровден или пълна календарна година, отброявана от Димитровден до Димитровден. Освободени от договорните си задължения, наемните работници се черпят в кръчмата след като са получили възнаграждението си. В съботния ден преди празника е известната и спазвана Димитровска задушница.

Традиционна храна за празника: пита с ябълки, яхния от петел, курбан от овче месо.

Димитровден – Рецепти

Пита с ябълки
Продукти: 250 г брашно, 100 г вода, 150 г масло, 750 г ябълки, 125 г захар, лъжичка канела, орехови ядки.
От замесеното с брашно, вода и разтопено масло тесто се омесват две кори, между които се слагат настъргани сурови ябълки, поръсени със захар, орехови ядки и канела. Отстрани питата се притиска плътно, за да не излезе плънката. Пече се в умерена фурна.

Яхния от петел
Продукти: 1,5 кг месо от петел, 300 г масло, 600 г кромид лук, 20 г доматено пюре, 15 г сол, лъжичка червен и черен пипер.
Почистеният и измит петел (по стара традиция на Димитровден българите колели стария петел) се нарязва на парчета, които посолени се запържват в масло, долива се вода и се задушават леко. Прибавя се доматеното пюре и нарязаният на ситно лук. Яхнията ври до увиране на месото, като се долива по малко топла вода. Преди сваляне от огъня в яденето се слага препечено брашно, размито в хладка вода, което ври няколко минути. Яде се топла, поръсена с червен и черен пипер.

Курбан от овче месо
Продукти: 250 г овче месо, 300 г джолан, 100 г домати, 100 г лук, 50 г моркови, 50 г целина, корени от магданоз, 2 л вода, сол, чесън.
Месото и джоланът се заливат със студена вода и се варят на тих огън, като пяната се отстранява. Когато месото е почти сварено, се прибавят главите лук, парченца моркови, корените от целина и магданоз, обелените скилидки чесън и червените домати (също обелени). Зеленчуците врат докато омекнат, но без да се разваряват. Курбанът се яде топъл. (По най – стара технология курбан се прави само от месо, вода и сол, без да се прибавят други зеленчуци).

Back to top button