Димитър Манов: Цветята са жест на уважение, любов и благодарност

Здравейте, бихте ли представили в няколко изречения себе си и своите електронни магазини за цветя? Какво по-различно биха открили нашите читатели при вас?

Здравейте, преди всичко желая да Ви благодаря за отправената покана и възможността, която предоставяте за презентиране на нашите магазини за доставка на цветя и подаръци в България.

Казвам се Димитър Манов и съм част от фирма DNTrade LTD. На 29 години съм, женен. В момента живея в родния си град Берковица. Нашата фирма представлява няколко онлайн магазина за доставка на цветя, най-големият сред които е e-cvete.com. Магазините се отличават с изчистен дизайн, богато разнообразие на продукти, лесен начин на поръчка и множество възможности за заплащане. С всяка година се опитваме и за момента успяваме да наложим нов вид букети, елегантни и разчупени, които се различават от т.н. „пазарски“ тип. Основният плюс и наша запазена марка е комуникацията с клиентите ни. Във всяка една минута предлагаме връзка с нас чрез телефонна линия, директен чат и имейл.

Как усетихте своя интерес към цветята и тяхното аранжиране?
Интересът ми към цветята дойде внезапно и ме завладяла изцяло. Днес, цветята и нашите онлайн магазини за цветя и доставка на цветя запълват над 15 часа от деня ми.

Какъв е собственият ви стил на работа и какво смятате ви отличава от другите колеги в бранша?
Нашите букети са различни, разчупени, без излишни опаковки и хартии. Вярваме, че цветята са достатъчно красиви и нежни и излишната опаковка би прикрила тези техни качества. Стремим се да наложим този стил на аранжиране и след 5 години на пазара мога да кажа, че се справяме добре. Друго нещо, за което се сещам и за което получаваме постоянни положителни коментари от нашите клиенти е комуникацията с тях, точността при доставката на поръчките и свежестта на цветята.

Как протича един ваш работен ден?
Денят ми започва много рано, продължава до късно вечер и е изпълнен с динамика. Всеки ден създаваме нещо ново, стремим се да направим сайтовете си по-модерни, по-изчистени и да улесним процеса на поръчка на цветя, с цел да спомогнем на повече хора да скъсяват разстоянието по между си.

Какви усилия ви костваха, за да създадете мрежа от локални флористи в цялата страна? Какво ви донесоха професионалните ви отношения с колеги от бранша?
На пръв поглед изглежда лесно, но определено това не е така. Когато се заехме с тази задача преди 4 години не вярвахме, че ще постигнем такива размери и мрежата ни ще бъде без аналог в България. Днес можем смело да заявим, че доставяме цветя и букети за 1-2 часа до над 80% от територията на страната. В нашата партньорска програма за доставка на цветя, която е единствената по рода си в България и околните страни от Балканския полуостров участват много наши колеги от страната, използват я взаимно и успяват да направят техните клиенти повече от доволни.

Смятате ли, че има спад в закупуването на букети за подарък? И дали клиентите решават да спестят този „разход“?
Може би има спад, който може да се дължи на липсата на финансова възможност сред хората. Хубавото е, че все пак хората поръчват по-малки букети, на по-достъпна цена, но продължават и не се лишават от удоволствието да подарят цветя или букет.

На какви букети се спират хората в своя избор – семпли или по-пищни? Цената ли е определяща?
Цената винаги е определяща, особено, когато поръчките се извършват от хора, които живеят в по-малки градчета в България. Разбира се, това правило си има и изключения, а вече можем да твърдим, че все повече наши клиенти се научиха, че е по-скъпото е по-хубаво и предпочитат да закупят красив и оригинален букет за сметка на по-скъп допълнителен подарък. Избора на букет често се определя и от повода, но като цяло в нашите сайтове се поръчват основно изчистени и разчупени букети, клиентите ни предпочитат качеството пред количеството.

Кой вид цветя е предпочитан от клиентите ви? Или клишираният избор на рози важи все още с пълна сила?
В нашия онлайн магазин за доставка на цветя E-cvete.com имаме тематични категории, в които сме разделили различните букети, различните аранжименти и категории спрямо повода и получателя на цветята. Все по-често хората предпочитат букети от екзотични цветя, букети от сезонни цветя и различни аранжименти. Разбира се, розата е задължителна при голяма част от поръчките с романтична нотка, но като цяло смятам, че хората и интересите им се разчупват и те преоткриват красотата, нежността и романтиката сред други цветя, някои от които все още се налагат на нашия пазар.

Все още ли розите символизират любовта или тя вече има и друго име?
Една червена роза, букет от 101 рози, аранжименти във формата на сърце от рози – това са непоклатими фаворити в това отношение. Но представете си колко по-нежна и романтична би била красива аранжировка или нежна кошница със сезонни и/или полски цветя, екзотични орхидеи или нежни като коприна еустоми. Сами по себе си цветята са символ на нежност, любов и привързаност по един или друг начин. Може би за момента розата е фаворит, но вече има много претенденти, които се борят за нейното място и смятам, че чрез повишаване на културата на българина за цветята и съвременната флористика, розата ще бъде изместена от първото място.

На какво ниво смятате е културата ни относно закупуването на цветя със и без повод? Имате ли клиенти, които си закупуват цветя за вкъщи?
За съжаление хората, които поръчват цветя за дома си са доста малко и са над средната възраст. Възможно е това да се дължи и на липсата на финансова възможност сред определени класи на обществото, а дори и в цели географски райони в страната. Друго е положението при поръчката на цветя без повод – просто така, като символ на уважение, благодарност и т.н. Желание има, често при нас се поръчват цветя без определен повод, с напомняне, че получателят им е специален, като благодарност и с цел да предизвикат усмивка. Това е най-хубавото в нашия бизнес – когато видим, че хората споделят положителни емоции и усмивки чрез нас.

Имате електронен сайт и магазин за закупуване на цветя по интернет – възползват ли се клиентите от тази услуга или са все още скептични относно поръчването и изпращането на цветя по куриер!?
Предлаганата от нас услуга по доставка на цветя в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и цялата страна се използва от все повече българи. Хората се научиха, че в интернет всичко е по-бързо, по-лесно и по-евтино. Разбира се, има хора, които са скептични, не вярват в качеството на услугата, понякога не без основание, тъй като, ако трябва да сме честни и в нашия бизнес има много хора, които злоупотребяват с предлаганите от тях снимки на продукти и това, което доставят. България се развива, а това засяга всяка сфера от обществения живот, бизнеса и услугите. Ако сравним интернет услугите в днешно време с това, което се предлагаше и използваше преди 5 години, ще видим, че все по-голям процент от нас разчитат на онлайн магазините за доставка на цветя.

Откъде имате повече онлайн поръчки – от страната или от чужбина? На какво смятате се дължи това?
Има приливи и отливи, но повечето поръчки са от България. Поръчките от чужбина са факт, тъй като много наши сънародници са извън пределите на страната и цветята са онзи вид подарък, които могат да те накарат усмивката ти да бъде примесена с радостни сълзи. Те са класически подарък за любимите хора и така разстоянието между тях се скъсява. Радваме се и благодарим на всички наши клиенти, че споделят с нас техните положителни емоции.

Как смятате се развива онлайн търговията с цветя? Може ли да посочите плюсовете и минусите на тази услуга?
И в нашия бизнес има плюсове и минуси. Определено голям плюс е бързата поръчка и доставка на цветя, липсата на брак и възможността да предлагаме винаги свежи и разнообразни цветя. Като минус може да се изтълкува недоверието сред хората (в някои случаи обосновано), липсата на визуален контакт с клиентите и липсата на директно боравене с цветята. Поне на мен, това ми липсва :).

Защо хората трябва да се научат да купуват цветя?
Защото цветята са жест на уважение, на любов, на благодарност. Цветята носят усмивки, радост, сълзи, букет от емоции. Всяко цвете ни говори и носи послание. Когато думите не стигат – подарете букет или цветя, поднесете ги с усмивка и мила дума и ще видите , че няма по-хубав подарък и жест от тях.

Бихте ли дали няколко съвета и насоки на нашите читатели относно поръчката на цветя по интернет?
Изберете голям магазин, с локални магазини за доставка на цветя – така ще бъдете сигурни в качеството на цветята и предлаганата услуга. Следете дали сайтът се поддържа постоянно – това означава, че той е работещ и всеки ден някой се грижи за него, така , както трябва да се поддържа един магазин. Изберете онлайн магазин с изчистен дизайн и красиви снимки. Вижте дали са налични отделни категории, в които продуктите са разпределени спрямо повод, стил на аранжимент и т.н. Ако влезете в реален магазин с мръсни витрини, смачкани и разхвърляни букети и подаръци, няма да Ви хареса, нали? Онлайн магазинът е преди всичко магазин и влезете ли в него, трябва да бъде прегърнати от уют и вълнение.

Димитър Манов
фирма DNTrade LTD
http://e-cvete.com/

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button