Декоративно-плодни видове растения

Декоративно-плодни видове
Какво е значението на декоративно-плодните растения?
Декоративно-плодните растения заемат незначително място във вътрешното озеленяване, което се дължи най-вече на бедния им асортимент.

Растенията от тази група се делят на растения с ядливи и растения с неядливи плодове. От растенията с ядливи плодове най-голямо значение за нас имат цитрусовите, а от растенията с неядливи плодове – соланумът.
Въпросът за отглеждането на цитрусовите видове у нас е нов. Те са ценни декоративни растения. Декоративните им качества се дължат на техните зелени лъскави листа, бели, силно ароматични цветове и жълти или оранжеви плодове, които прида¬ват на растенията особена красота.

Кои цитрусови видове се отглеждат у нас?
У нас най-често се отглежда лимонът (Citrus limonia), а по-рядко портокалът (Citrus sinensis) и мандарините (Citrus nobilis и Citrus unshiu).

Как се размножава лимонът?
Лимонът се размножава чрез резници, чрез въздушни отводи и чрез присаждане.
Размножаването чрез резници може да се извършва почти през цялата година, но най-добре през юли-август. За резници се вземат полувдървенели клонки от плододаващи здрави растения (но не стари). Дължината на резниците трябва да бъде 8-10 см (с 4-5 листа), като долният отрез се прави на 2-2,5 mm под коляното, а горният – на 1 cm над най-горния лист. Резниците се вкореняват за 25-30 дни в пясък под стъкло в оранжерии при температура 18-20С и постоянно поливане и оросяване. Вкоренените резници се засаждат в саксии № 8 или 10 в смес от 1 част чимова пръст, 1 част листовка и 1 част добре разложен оборски тор.
Размножаването чрез въздушни отводи се практикува доста често и се състои в следното: кората на отделни клонки се обелва във вид на пръстен, широк не по-малко от 1 cm, и се поставя фуния от ламарина така, че обеленото място да попадне в средата на фунията, след което тя се напълва с лека почвена смес и се привързва, за да стои изправена. При редовно поливане в мястото на обелената кора се образува калус и по-късно (след 25-30 дни) – корени, след което фунията се снема, клонката се отрязва под мястото на образувалите се корени и се засажда в саксия № 10.
Размножаването чрез присаждане се прави на пъпка от юни до август и се състои в облагородяването на 2-3-годишни семеначета от лимон или портокал. Трябва да ce има пред вид, че семената за получаване на подложки се сеят в лека почва в сандъчета веднага след като се извадят от плодовете, защото в противен случай губят кълняемостта си.

Как се размножават портокалите и мандарините?
Портокалите и мандарините се размножават чрез присаждане, като за подложки се използват семеначета от портокали и мандарини.

Как се оформя короната на младите цитрусови растения?
Формирането на короната на младите цитрусови растения е от особено голямо значение при стайното им отглеждане както по отношение на техните декоративни качества, така и, по отношение на плододаването.
Формирането започва през първата година и чрез пензиране и резитба се създават ниски растения, разклоняващи се почти от самата повърхност на почвата и с. правилно разположени скелетни клони в короната.
Схващането, че лимоните не трябва да се режат, е неправилно и неоснователно.

Какви изисквания имат цитрусовите растения?
През лятото цитрусовите растения се отглеждат на открито при засенчване, като саксиите се заравят до ръба в почвата. За увеличаване на завръза се препоръчва изкуствено опрашване, особено при сортовете, които имат дефектни цветове. Когато завръзите започват да наедряват, поливането и оросяването на растенията с топла вода се усилва. Това спомага за задържане на завръза.
През първата половина на лятото растенията се подхранват, което повишава захарното съдържание в плодовете и намалява горчивия им привкус, който понякога получават в резултат на отглеждането при стайни условия.
През есента, когато температурата спадне до 3-4°С, цитрусовите растения се прибират. Те не бива да се прибират нито много рано (греши се, като се прибират още през септември), нито много късно, защото се рискува. Прибраните растения не трябва да се държат до южни прозорци. Разместването им през зимата от едно място на друго е недопустимо. Растенията зимуват при температура 5-7°С в свет¬ли помещения и при рядко поливане.
По-младите растения на всеки 2-3 години напролет се прехвърлят в по-големи съдове, а по-старите – на 3-5, дори и на повече години. При това прехвърляне от много голямо значение е да не се вземат много големи саксии (или дървени съдове).
По-добре е да се прехвърлят по-често в малки саксии, които да отговарят на размера на растенията. Освен това при прехвърлянето се внимава корените и пръстта около тях да не се разрушат, защото това се отразява върху по-нататъшното развитие на растението. Добрият дренаж е също от много голямо значение.

Кои са по-важните неприятели по цитрусовите растения?
Най-важният неприятел по цитрусовите растения е щитоносната въшка, борбата срещу която е доста трудна. Като профилактично средство се препоръчва редовно проветряване на помещенията, в които се държат растенията.

За какво се отглеждат цитрусовите растения?
Цитрусовите растения се отглеждат заради лъскавите им кожести листа и красивите им ароматични цветове.

Какво представлява соланумът, как и за какво се отглежда?
Соланумът (Solaium sapsicastrum) е полухраст, висок 25-60cm, с пепеливо-сиви клонки и продълговато ланцентни листа. Цветовете са малки, бели и нямат декора¬тивна стойност. Декоративни cа, само плодовете му: оранжево-червени кръгли ягоди с диаметър 1,5 см.
Размножава се чрез семена и чрез резници през февруари-март. Младите растения се отглеждат първоначално в парници на пълно слънце, като след затопляне на времето се оставят на открито. През лятото растенията се прехвърлят двукратно в по-големи саксии и към есента се отрупват с оранжево-червени плодчета, които се задържат през цялата зима. Плодовете не се ядат. Видът е взискателен към светлината. Соланумът е ценно декоративно растение за вътрешно озеленяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button