Декоративно листни растения

През петдесетте години на миналия век най известни са били листнодекоративните растения. Първо са се прочули бръшляните и фикусите, а после и останалите видове. Сега листнодекоративните растения трябва да делят славата си с цъфтящите, но въпреки това продължават да заемат основно място в почти всички домове.

Декоративно листни растенияОтглеждат се главно заради листата или стъблата, а не заради цветовете им. Тяхната красота се крие във всеки отделен лист (монстера делисиоза и бегония рекс) или в цялостния ефект (аспарагус и нефролепсис ).

Много малко от тези растения (зебрина, сансевиера и пеперомия ) цъфтят от време на време, но известността им се дължи главно на листата и формата на растенията. Естествено това не означава, че листнодекоративните растения се използват за фон на пъстрообагрените цъфтящи видове.

Ще получите целогодишен багров ефект и от растения като кротон , колеус, ирезине, бегония рекс , кордилине терминалис, драцена маргината и т. н. Има видове, чиито листа са на ивици, на пръски, на точки и на петънца ( главно в бяло или кремаво ) – например най известните сортове на традесканцията, дифенбахията, аглоанемата, хлорофитума, сциндапсуса и бръшляна.

Напоследък се набляга върху създаването на пъстролистни сортове на старите любимци. Пъстролистните сортове на фикус бенджамина, фатция японика, монстера делисиоза и хептаплеуру арборикола станаха по известни от зелените си родители.

Декоративно растение

През 80-те и 90-те години на миналия век се появиха видове от нови родове – Радермахера, Брейния, Леея и епифитните растения. Мястото на листно декоративните растения е на закрито. Някои от тях беха се зарадвали на зимна ваканция в неотоплена стая с ниска температура. Тях не ги грози съдбата на цъфтящите растения с кратък ефект – кошчето за боклук в края на сезона, принудително стоене навън през лятото или зимното съхранение на закрито в обезслистно състояние. Наистина е вялно, че при правилни грижи много видове биха надживели собствениците си. Но също така е вярно, че състоянието на други видове бързо се влошава с годините.

Колеусът е добър пример, но има и други – след две-три години гинурата и хипоестесът се деформират и стават непривлекателни. Има и капризни растения, които изнемощяват и се обезлистват, ако условията не им харестват. Възстановете ги отново от резници или си купете друг вид, който да замени изтощеното растение. Единственото наистина „временно“ листно декоративно растение е каладиумът, който всяка зима се превръща в спяща грудка.

Листнодекоративните растения изискват различни грижи – някой са крайно взискателни, други – силно устойчиви. Обикновено популярните видове със зелени, големи и лъскави листа са по-непретенциозни. Пъстролистните искат повече грижи, сортовете с месести листа трябва да се поливат по-рядко. За всяко растение винаги проверявайне в подробния раздел Енциклопедия за цветя.

Back to top button