Copernicia

Copernicia – Този род е известен като восъчна палма, дължи името си на свойството да отделя восък по листата. Листата са ветрилообразни и образуват гъст кичур. Различните видове имат различно високи солитерни стъбла, а някои от тях – сложни стъбла. Често горната част на стъблото е обвита като с пола от изсъхнали, насочени надолу листа.

Дължината на листните дръжки е различна в зависимост от вида, при някои видове (нап . Copernicia rigida) „полата“ липсва. Ръбовете и основата на дръжките са с бодли. Видовете Copernicia има груби, костапалматни листа, които са наделени на сегменти почти наполовина.

Латинско име: Copernicia

Произход: Copernicia не е много широко разпространена. Южна Америка, Хаити и Куба ( тук се срещат 25 едемични вида върху тясно ограничени територии ) са единствените райони на разпространение. Палмите виреят в савани и гори, някои видове само върху серпентинни или силикатни скали. Обикновено растат на сравнително сухи места, а покрай бреговете или речните корита понякога ги залива вода.

Copernicia prunifera

Видът достига височина над 10 м, стъблото и е стройно, сиво и гладко, но носи белези от изпадалите листа. Под листната корона умрелите листа се задържат дълго време към стъблото във вид на пола. Вследствие на восъчните отлагания почти кръглите листа изглеждат синкаво заскрежени. По края те имат дръжки с шипове и остри листни лъчи, врязани до една трета на твърдите листа. По свободните ръбиве те са салабо назъбени. Красиви видове са също нискостъблените Copernicia ekmanii (височина 3 м) и Copernicia glabrescens (височина 4 м).

Култивиране: Младите видове са атрактивни силитерни растения. Те са по-слабо чувствителни към ниска влажност на въздуха и не особено претенциозни към почвата. Коренището трябва да бъде на топло и да има добър дренаж . Растенията растат бавно, затова по време на израстването им не трябва да бъдат лишавани от вода и тор. Култивират се при условия на топла къща. За да се развиват добре, растенията се нуждаят от много светлина.

Back to top button