Coccothrinax

Coccothrinax имат тънки стебла с тънки, разперени перести листа. Характерно за вида е, че семената са набраздени, с рисунък или сплескани. Латинско име: Coccothrinax.

Свързани статии

Coccothrinax – Към рода принадлежат 20 вида тънкостъблени палми с тънки, разперени перести листа. В миналото бе класифицирана към род Thrinax. Всички видове са с единични стъбла, гладки или покрити с прикрепените към тях листни основи на умрелите листа или с лико. Отгоре палмовите листни петури са блестящо зелени, а отдолу с по светъл до сив оттенък.

Върховете на лъчите на ветрилата са разположени почти кръг. Coccothrinax има съцветия с двуполови цветове, от които се развиват дребни, кафяви до черни плодове. Характерно за вида е, че семената са набраздени, с рисунък или сплескани.

Произход: Coccothrinax се среща в южна Флорида, островната част на западна Индия и северните райони на западна Америка. Там тя вирее в гори, крайбрежни области и варовити, а понякога и влажни почви. Coccothrinax crinita Този вид е много атрактивно явление. Стройното стъбло достига височина 4 до 8м и има кичур от над 15 яркозелени ветриловидни листа с диаметър до 70 см. Заострените лъчи са подредени в кръг и врязани почти до основата. Най-очебийна е гъстата, светлокафява космена грива около стъблото. Младите Coccothrinax crinita нарастват бавно.

Култивиране: Развъждат се само от пресни семена, които покълват за 2 до 3 месеца. Младите растения трябва да бъдат на топло и влажно, защитени от слънце. За субстрат е подходяща почвена смес с pH стойност между 7 и 8 (например при стандартната смес торфът се заменя с тревна пръст и се добавя калциев тор). Пръстта не трябва да изсъхва, но да не е пропита от вода. Най-подходящи за Coccothrinax crinita са условията на топла къща.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button