Chrysalidocarpus

Chrysalidocarpus – Родът обхваща над 20 едностъблени или многостъблени стройни перести палми, чиито тръбовидни листни основи при някои видове почти образуват корона. Стъблата на някои видове, сa еднакво отдалечени един от друг пръстени, досигат 15м височина.

Свързани статии

Всички видове са невъоръжени. Характерните извити листа имат гъсти пера от двете страни на централния нерв. Заострените и източени перести листа са увиснали надолу в дъга. Chrysalidocarpus има разнополови цветове на едно растение.

Произход: Тропическа палма, която вирее в богатите на валежи райони на Мадагаскар, Коморските острови, както и на Пемба и в Танзания. Благодарение на способността и за приспособяване към по-хладна среда тя е търсено контейнерно растение.

Латинско име: Chrysalidocarpus

Chrysalidocarpus lutescens

Стройна палма, която образува нови стъбла в продължение на години. Ако младите растения има достатъчно корени, може да се размножават чрез разреждане. Ако Chrysalidocarpus lutescens е на достатъчно светло, средните нерви на елегантно извитите листа, както и листните дръжки и влагалища добиват жълт цвят. При достатъчно слънце перата също придобиват златист оттенък. Поради това свойство растението е известно с името“златоплодна палма“.

Поради приликата на младите растения с рода Areca по-някога я бърка с нея. Овалните плодове на Chrysalidocarpus lutescens са дълги 10 до 20мм и жълти до кафяво-виолетови на цвят. Култивиране: Chrysalidocarpus lutescens е една от най-елегантните и най-благодарни палми за топли помещения, веранди или зимни гадини.

Оптималната стайна температура е между 18 и 22C. За повишаване влагата на въздуха е добре да се включи в зелени острови и да се напръсква често или да се постави над водна площ. Оказа се, че този вид издържа през зимата на нощна температура 13C, но расте бавно. В контейнер тя може да достигне височина 2м. За да се развива добре, палмата се нуждае от хранителна почва, достатъчно почвена и въздушна влага, а в периода на израстване от редовно наторяване.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button