Четири артистични идеи за декориране на великденските яйца

Боядисването на великденските яйца е една от най-важните традиции, които спазваме. През годините декорирането на яйцата търпи различни промени. То става по все по-артистично и включва в себе си различни способи и иновативни материали.

великденски яйцаПървият начин за едно по-артистично декориране на яйцата включва разноцветна тишу хартия и различни по материя панделки (от текстил, сатен, лико, органза, канап, дантела и други). Първото, което трябва да направите е да сварите желания от вас брой яйца. След това да ги боядисате в разноцветни багри и да ги оставите да изстинат. След като се уверите, че боята е изсъхнала, може да преминете към декорирането на яйцата. Разрежете листа от тишу хартията на две части от към неговата по-тясна страна. След това прегънете частите на две като разминете ръбовете на листа, така че да получите ветрило. Сложете яйцето на височина в средата на листа. След това загънете тишу хартията около него, така че в горната му страна да получи формата на пламъче. След това завържете с избрания от вас шнур и оформете малка панделка. Така декорираното от вас яйце ще придобие формата на подарък, с който ще зарадвате своите близки и роднини, а вас ще покажете в една по-творческа светлина.

аранжиране на яйца във винтидж стилВторото ни предложение е да аранжираме яйцата за Великден е във винтидж стил. Материалите, които ще ви бъдат нужни са изключително модерната вестникарска хартия, която може да откриете в специализиран магазин за цветя, шнурове за връзване и мъниста за декориране. След като сварите необходимия ви брой яйца, ги оставете да изстинат. След като яйцата са със стайна температура са готови за декориране. Изрежете от вестникарската хартия квадрат с размери 15 на 15 см.. В неговата среда поставете яйце и го увийте от всичките му страни с хартията. Ако е необходимо залепете частите на хартията една за друга с малко количество лепило. Увитото яйце доукрасете с избрана от вас панделка. Изключително подходяща е дантелената или плетена такава. В средата на панделката може да декорирате мънисто, камъче или копче. Декорираните по този начин от вас яйца ще демонстрират изтънчен ретро вкус. Всички украсени яйца може да поставите в панер аранжиран на дъното със слама или естествени кокосови влакна.

декорация на пъстрота и настроениеТретият ни вариант за декорация демонстрира пъстрота и настроение. Сварените яйца боядисайте в разноцветни пастелни цветове. Част от тях може да направите с кристален ефект, като преди да сварите яйцата в кипящата вода сложите кристали на прах. Оставете оцветените яйца да изсъхнат много добре, за да може да бъдат декорирани. За аранжирането са ви необходими различни по текстура и цветове панделки, текстилни или хартиени цветенца и пайети, перли или камъчета, които са плоски в едната си част. С помощта на лепило или малки капчици топъл силикон, украсете яйцата по тяхната дължина с различни панделки. Шнуровете трябва да обиколят яйцето от двата му по-острия края. На част от върховете на яйцата може да поставите от цветята, а на други да декорирате малка панделка. Някой от яйцата украсете от всичките им страни с плоските камъчета или перли. По този начин ще създадете едни изящно декорирани великденски яйца, които ще красят трапезата във вашия дом.

зайчета от яйцаЧетвъртото ни предложение ще ви представи как да си направите зайчета от яйца. С него ще доставим радост и веселба на малките помощници в декорирането. За целта е необходимо да си набавите бели яйца, телени пухкави пръчици и черен перманентен маркер с тънък писец. Сварените бели яйца оставете да изстинат хубаво на стайна температура. След няколко часа, когато яйцата са с нормална температура, преминете към тяхното декориране. В средата на телената пръчица поставете капчица топъл силикон и върху нея сложете единият от острите върхове на яйцето. Прокарайте двата края на пръчицата по дължината на яйцето и ги прегънете чрез завъртане плътно до горния връх на яйцето. След това загънете стърчащите краища на телените пръчици във формата на ушички. С перманентния маркер изрисувайте очички, носленце и мустачки на вашето импровизирано зайче. Всички зайчета от яйца може да аранжирате в кошница покрита с хартиени или кокосови влакна.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button