Червено цвекло

Червено цвекло – въпреки наличието на захари, червеното цвекло е полезно за консумация дори от диабетици. Цвеклото е много ценно за диабетиците, поради високото съдържание на цинк, който увеличава продължителността на действието на инсулина. То подпомага асимилирането на хранителните вещества и ускорява изхвърлянето на токсините.

Свързани статии

Червеното цвекло подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно налягане, премахва от тялото токсините и тежките метали. В народната медицина с червено цвекло лекуват и болни от левкемия. Има случаи при рак на кожата, при които налагането с компреси от сок от цвекло по няколко пъти на ден е довело до пълно изчезване на злокачествените образувания.

По съдържание на йод цвеклото е лидер сред зеленчуците и затова се използва широко за профилактика и лечение на хипотиреоидозата – заболяване на щитовидната жлеза, причинено от дефицит на йод. Изцеденият сок подобрява общото състояние на организма. Той е подходящо защитно средство против тумор, рак, левкемия, жлъчка, грип.

Сокът от червено цвекло прочиства кръвта и забавя процеса на стареене. При хроничен запек, смущения в храносмилането и при чернодробни заболявания се препоръчва изяждането на гладно по 100-150 г варено цвекло. Сокът от цвекло, помага при анемии, подобрява обмяната на веществата и укрепва организма. Сок от цвекло с мед се прилага при високо кръвно налягане и като успокояващо средство.

Сравнително високото му съдържание на йод и магнезий го прави подходяща храна за възрастни и болни от атеросклероза. Лапи от стрито цвекло помагат при рани и отоци. С кисело червено цвекло успешно са лекували ифекциозни заболявания, висока температура, кожни възпаления, а и много други болести.

Червено цвекло – Кулинарно приложение

В българската кухня цвеклото се използва в сосове, салати, супи и т.н.
Когато е сварено на пара, се подправя с оцет и се поднася заедно с градинска салата, широколистна цикория, картофи или орехи.

Червено цвекло – Съвети

В никакъв случай не трябва да се пие току-що изцеден сок, защото съдържа летливи вещества, които действат като отрова, която може да предизвика гадене, повръщане, обща слабост. Преди употребата сокът трябва да престои най-малко два часа в хладилника. За постигане на терапевтичен ефект, сокът трябва да се приема всеки ден, без прекъсване, в продължение на три до четири седмици, по една чаша дневно 10-15 минути преди хранене, леко затоплен.

За добър лечебен ефект сокът не трябва да се приема с друга храна или да се пие с вода.
Цвеклото се вари минимум два часа във вода или на пара. За да стане по-крехко, преди варене се запича на фурна (за 90 минути). Основата се отрязва едва след сваряването.
Ако се използва за салата в сурово състояние, непременно трябва да се настърже, защото е доста трудно за смилане. Салатата от варено цвекло става по-вкусна, ако се прибави една кафена лъжичка пудра захар.

Проверете също
Close
Back to top button