Червената църква

Ако имате път към Перущица или пък просто искате да видите едно от най – уникалните архитектурни творения, строени някога по нашите земи – посетете Червената църква.

Дори и да бързате и да нямате много време, отбийте се от пътя за мъничко и я разгледайте, няма да съжалите нито за миг.

Червената църква се намира на около 20 км. от Пловдив и в непосредствена близост до Перущица.
Ако трябваше да описваме как да я откриете преди няколко години, щеше да ни е доста трудно. Църквата или това, което е останало от нея беше потънало във високи треви, толкова високи, че храмът трудно се забелязваше от пътя.
Днес обаче няма как да пропуснете величествената гледка, която ще се разкрие пред вас – Базиликата се вижда отдалеч, гордо изправена и впечатляваща в средата на поддържана зелена поляна.
През миналата 2013 година завърши двугодишната й реставрация, нещо, което позволява вече много лесно не само да стигнете до храма, но да се разходите из околностите и да се насладите изцяло на гледките, които се разкриват оттам.
Червената църква, която всъщност носи името „Света Богородица” е една от най – старите базилики не само в страната ни, но и на Балканите.
Според археологическите проучвания, строежът на това уникално архитектурно творение най – вероятно е започнал през IV – V в. по времето на римския император Анастастий I. Това е бил период, в който на територията на цялата Тракия е започнало масово изграждане на християнски храмове.
Християнският храм е построен на върху езическо тракийско светилище и се е смятало, че има магически сили, тъй като се е вярвало, че мощите на християнски мъченик, които са били положени в храма мога да лекуват.
Архитектурата на Червената църква е била забележителна за времето си. Малко базилики са били изграждани в такива размери и с толкова богата украса.
За съжаление днес можем само да предполагаме как е изглеждала в пълния си блясък, но и това, което можете да видите, си заслужава да се отбиете за малко от пътя си.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button