Череши

Череши – имат качества на чернодробен и стомашен регулатор. Те енергизират мускулите и нервите. Увеличават естествените съпротивителни сили, въздействат седативно и нервоукрепващо. Действат на организма детоксикиращо, диуретично, реминерализиращо, противоревматично, очистително, противоинфекциозно, слабително, подмладяващо тъканите и др. Сок от череши е мощен антибактериален агент, който се бори с кариеса.

Черешите съдържат диетични фибри и минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий, цинк, мед, манган и селен. Освен това в черешите могат да се намерят малки количества витамини А, С, В6, В12, Е, тиамин, рибофлавин, ниацин и пантотенова киселина. Tе имат антиоксиданти като пектин и антоцианини, които са свързани с превенцията на рак и сърдечни заболявания.

Установено е ,че черешите притежават профилактично и лечебно действие против атеросклероза, затлъстяване, чернодробни заболявания, подагра, артрит, камъни в бъбреците и жлъчката, чревни ферментации и запек. Плодовете съдействат и активно подпомагат процеса на образуването на кръвта, растежа на костите и зъбите, поради което са особено полезни за децата.

Череши – Кулинарно приложение

Черешите се консумират пресни или консервирани (на компот). Можете да ги използвате за приготвяне на сладкиши, сладка или като топинг (заливка) на сладолед, вафли или палачинки.

Череши – Съвети

Чай от изсушените дръжки на черешите има силно диуретично действие. Приготвя се по следния начин: шепа добре измити черешови дръжки се заливат с литър вряла вода и се оставят да къкрят на котлона в продължение на 7 минути.След това течността трябва да преседи поне 20 минути. Ежедневно се приемат по 2 чаши от течността.

Присаждане на череша с ножици

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Проверете също
Close
Back to top button