Черен пипер

Черен пипер – една от най-широко разпространените подправки в европейската кухня, позната още от Древността и ценена заради вкуса си и заради употребата си като консервант. Черният пипер подобрява храносмилането и процесите на чревния тракт. Черният пипер стимулира вкусовите центрове като до стомаха се изпраща сигнал да увеличи отделянето на хидрохлорна киселина, с което се подобрява храносмилането.

Освен това тази подправка има диафоретични (увеличава секретирането на пот) и диуретични (увеличава уринирането) свойства. Черният пипер е демонстрирал впечатляващи антиоксидантни и антибактериални ефекти. Тази подправка не само, че помага за извличането на максималната изгода от храната, но и външният слой на зърната му стимулира раздробяването на мастните клетки, запазвайки стройната фигура, като в същото време предоставя енергия за изгаряне.

Черен пипер – Кулинарно приложение

Смленият черен пипер, често наричан само пипер, се намира, заедно със солта, на почти всяка трапеза в някои части на света. С него може да овкусите различни видове месо, зеленчуци и сирена.

Черен пипер – Съвети

Черният пипер може да прикрие не дотолкова пресният вид на храната, която се сервира. Съхранявайте черния пипер в здраво затворен стъклен съд на хладно, тъмно и сухо място. Пиперът на зърна може да бъде съхраняван за по-дълго време, докато смленият ще се запази пресен за около 3 месеца. Черният пипер може да бъде и замразяван, но вкусът и ароматът му ще са доста по-отчетливи и резки. Добавяйте прясно смленият от вас пипер в края на готвенето. Така при по-дълга топлинна обработка той губи аромата и вкусовите си качества. От изсушените и обелени узрели плодове се получава бял пипер.

Проверете също
Close
Back to top button