Ади Цанова: Бялото и екрю винаги ще е на мода

Здравейте, бихте ли се представили с няколко думи пред нашите читатели? Коя е Ади Цанова в живота и в професията?

В Кръговрата на Живота Ади Цанова е обичаща майка, верен приятел и добра съпруга. Обичана и обичаща жена.

В Професионален план Ади Цанова е Професионален Сватбен Агент, който отдава работните си дни на Младоженците, които са й се доверили за едно от Най-прекрасните събития в техния живот.

Как решихте да изберете професията „сватбен агент“ и да създадете собствена сватбена агенция?

Трябва да призная, че не за първи път ми задават този въпрос. И аз всеки път отговарям, че това е една много дълга история, която ще отнеме поне 120 страници писмен труд. Ще се опитам да споделя накратко какво ме доведе до решението да се отдам на планирането и организацията на Сватбени Събития.

През 1997 година създадохме нашата кетъринг компания – Red Devil Catering, в която аз бях единствената Дама. Обстоятелство, което ме извеждаше на предни позиции при общуването с Клиенти, които търсеха кетъринг услуги за техния Сватбен ден при нас под предлог от другите колеги, че „ние жените се справяме по-добре с тези неща“. В желанието си да задържим Клиентите си, аз започнах лека-полека да предлагам и допълнителните услуги, които неминуемо съпътстват Сватбения ден като: DJ, фотограф, видеооператор, аранжиране с цветя, декор с материи, покани и какво ли още не.
И така до 2000 година, когато напечатах първата си визитна картичка, която гласеше „Ади Цанова – Сватбен консултант“. Ала хората разбираха нещо съвсем друго под „Сватбен консултант“. Те разбираха това словосъчетание като помощ при двойки, които имат проблеми в брачните си взаимоотношения. А аз имах предвид нещо съвсем различно.
След година и половина това доведе до втората ми визитна картичка, която вече гръмко гласеше „Ади Цанова – Сватбен Агент“. Е, да, отново трябваше да обяснявам за какво става дума всъщност, ала се получаваше някак си по-лесно. Много отдавна вече никой не се чуди и не пита какво означава Сватбен Агент.

Написали сте няколко книги свързани с декорирането на сватбени тържества и съвети към младоженците? Може ли да ни разкажете малко повече за тях?

По-скоро книга, която помага на Младоженците да се запознаят подробно – стъпка по стъпка – с планирането, подготовката и провеждането на едно Сватбено Събитие. Разбира се, книгата „ПОМОЩ! Омъжвам се!“ включва в себе си всички съпровождащи моменти и детайли, както и аранжиране, и декор.
Втората ми книга „предСватбен дуел“ е игра, която просто забавлява.

Откъде черпите вдъхновение в работата ви?

От Семейството!!! Те са всичко за мен – те са изпълват Живота ми на човек с всичко, от което имам необходимост и като личност, и като майка, и като приятел, и като съпруга. Без тяхната обич аз не бих се справила с нищо в своя професионален път. С нищо! Радостта и веселието, с които ме даряват всеки Божи ден са водещата сила, която всяка сутрин ме вдига от леглото, за да започна Новия ден вдъхновена, можеща, знаеща, искаща, търсеща, отдадена.

Как протича процесът на работа между сватбения агент и бъдещите младоженци?

Книгата ми „ПОМОЩ! Омъжвам се!“ съдържа 327 страници подробно споделяне на процеса на работа между Сватбения Агент и Младоженците. Трудно мога да преразкажа накратко тези 327 страници, защото говорим именно за процес. А процесът от своя страна съдържа не просто размяна на информация, но и време, което му принадлежи от първата среща до деня след Сватбената Фиеста. Този процес трябва да е много прецизен и конкретно отдаден на конкретните Младоженци, защото всички те са много различни като личности. Всички Младоженци идват с различни желания, въжделения и мечти, които един отличен Сватбен Агент има задачата да съчетае и претвори, доколкото е възможно, в реалност.

Какво си казвате на първата ви среща?

Първата среща с Младоженците е онази среща, по време на която те се запознават с портфолиото от услуги, които предлага Сватбеният Агент. От своя страна, Младоженците споделят всичко, което на този етап от планирането имат предвид.

Колко пъти е необходимо да се виждате, за да се уточнят всички детайли около голямото сватбено събитие?

Можем и да не се видим изобщо лично с Младоженците. Повечето от Моите Младоженци не живеят в България, и общуването ни преминава през имейл, скайп разговори или телефонни такива. Ала невъзможността да се срещнем лично не пречи на доброто общуване по Събитието, както и стройната организация на всичко необходимо, тъй като 21 век ни предлага набор от комуникации, които са достъпни и лесно използваеми.

Кой са едни от най-важните детайли, който обсъждате на първо място?

Сред най-важните първи детайли, разбира се, поместваме: датата на Сватбата, местата на провеждане на Гражданска и Църковна церемонии, мястото на провеждане на Сватбения обяд или вечеря, както и желаната часова програма за тези места.

На какво наблягате Вие в контакта си с всяка нова двойка, която избира вас за свой сватбен агент?

Интересен въпрос! Аз съм много прям и искрен човек с чудесно чувство за хумор. Донякъде еклектична и луда във визуализирането на творчески идеи и реализации. Много трудно, да не кажа никак даже, се подчинявам на статуквото – на обичайно познатото и очакваното. За мен е важно Младоженците да имат ясна представа за моята личност, защото така по-лесно ще протече общуването ни, както и разбирането какво може да се очаква от мен като Организатор на Събитието. Разбира се, процесът тук не е едностранчив. Аз също бих искала да опозная поне малко Младоженците, за да имам ясна представа до каква степен мога да се развихря в моята лудост на творецJ

Какво място заема флористиката в сватбения ден?! Като сватбен агент на какво съветвате да заложат младоженците –  на естествени или на изкуствени цветя? Консултирате ли се в колега флорист?

Флоралните елементи заемат огромно място в Сватбения ден! Това е един от най-важните моменти, които подлежат на множество преписка в дискусии, уточнения, преработки на идеите и вземане на решения от страна на Младоженците.

Разбира се, естествените цветя са онези, които трябва да присъстват на Празника. Изкуствените цветя, колкото и прекрасни разработки да имат те в наши дни, нямат място по масите на гостите, на масата на младоженците, в ръцете на булката.

Аз има чудесен Екип Флористи, общуването с който е удоволствие. Работим вече много години заедно, и напасването на идеите е толкова откровено приятно, че дискусиите са една много приятна част от общуването ни.

Какви са вашите топ препоръки за булка, която се опитва да вземе решение за стила или темата за сватбения си интериор и флористика?

Винаги стартирам с въпроси, свързани, например, с мястото, на което са се запознали, или пък сезонът; за цветовете, които харесват. Стилистиката, разбира се, неминуемо е свързана и с мястото, в което ще се проведе по-голяма част от Празника – локацията за Сватбения обяд или вечеря. Цветовата гама на това място и стилистиката на интериора са от решаващо значение за решенията, към които трябва младоженците да пристъпят.

Какво място препоръчвате да изберат младоженците за своето сватбено тържество?

Често Младоженците грешат в избора си на място, независимо от препоръките на Сватбения Агент, техни близки или приятели. И мястото често избират само заради определена гледка. И често мястото се оказва напълно неподходящо за имплементиране на техните идеи и мечти. Място, в което да се добереш до добро меню и обслужване е кауза пер тута. А това са двата важни елемента, които ще оставят трайно впечатление в съзнанието на гостите, които не са щастливи без добра храна и обслужване.

Младоженците често застават на поляната, виждат морето и казват: Тук ще е! Отиват до рецепцията на комплекса, внасят авансова сума и си тръгват. След това се свързват със Сватбен Агент за помощ. Този Сватбен Агент вече се впуска дейно в подробно уточняване на детайлите в локацията, и се оказва, че мястото не разполага с множество неща, за които се заплаща допълнително. И тук идва първото разочарование на Младоженците, които са видяли само гледката. И са ангажирали мястото без да отделят поне малко време в знание на това какво може да предложи това място, освен гледката, която, така или иначе, изчезва към 21:00 ч.

Важно е Младоженците да не се „хвърлят“ с главата напред, даже и много да са харесали дадено място. Това е добре да се случи едва тогава, когато имат ясното знание какво предлага локацията.

Колко обемни сватби се правят като капацитет на гостите?

Обичайното за България е от 50 до 150 госта. Разбира се, организирала съм и по-големи като брой гости Сватбени Празненства. Най-голямото от тях е за 469 госта.

Какви са тенденциите в декорацията на интериора? Като цветове и материи? На какво да заложат младоженците в своя избор?

Често тенденциите в България са повлияни от тенденциите в Щатите, тъй като най-често гледаните филми с пищни Сватбени Празненства са от Холивудски продукции J Цветовете и материите през годините са напълно разноцветни, и често повлияни просто от желанията на Младоженците, а не от определена тенденция, която се шири през тази или друга година.

На всички Младоженци препоръчвам да залагат на сезона, в който се провежда Сватбения им ден. Ако е през Юли или Август, то най-подходящата цветова гама е разноцветната. Онази, която съдържа всички цветове на лятото, като: прасковено, жълто, малиново, червено, зелено, бяло и екрю, розово. Лятото е най-пълноцветно.

Кой цвят като тема на сватбеното събитие винаги е на мода?

Бялото и екрю винаги ще е на мода!

Вие кои цветове предпочитате и препоръчвате в сватбения декор?

Ако става дума за Моята Сватба, аз бих заложила на разнообразието в цветовете. Както вече споменах, аз съм еклектична личност.
Препоръките ми към Младоженците са свързани преди всичко с мястото на Сватбения обяд или вечеря и сезона.

Какъв е вашият професионален съвет за декорацията на булчинската маса?

Съветът зависи от вида на масата – кръгла, правоъгълна или тип „Луна“ и броят гости, който ще се настани на нея; ще е само с лице или около нея ще има гости. Добре е масата на Младоженците да е в тон с масите на гостите.

Къде мислите, че е тайната на планирането на идеалното сватбено събитие?

Вселената сама по себе си е несъвършена! Не вярвам в съществуването на идеалното Събитие. Залагам на Перфектно организираното такова, което е вече една чудесна предпоставка то да се доближи до Идеалното.

Къде младоженците допускат най-много грешки при организацията на сватбено тържество?

В избора на локация и желанието си с много малък бюджет да сътворят Пищна Холивудска сватба без изключване на каквито и да било елементи.

Много младоженци напоследък организират сватбения си ден сами и с помощта на близки и приятели. Правилен ход ли е това, според вас и спестя ли самостоятелната организация средства или често пъти ни струва много по-скъпо? Защо е необходимо да потърсим помощта на професионален сватбен агент?

Не случайно споделих с бъдещите Младоженци моето писмено творчество с книгата „ПОМОЩ! Омъжвам се!“. Не всички Младоженци могат да се позволят да ангажират услугите на Сватбен Агент. Това е и причината да се обърнат за помощ към близки и приятели. И в това няма нищо погрешно. Често обаче тези близки и приятели, ангажирани дейно в процеса на планиране, подготовка и провеждане на Събитието в самия ден, не подвиват крак и са толкова притеснени, че пропускат удоволствието на Веселбата, която, всъщност, е основната съпровождаща причина това Събитие да се организира.

На помощ идва Сватбеният Агент, който именно с това се занимава. Това е неговата професия! Една от неговите задачи е да претвори в реалност планираното, и да остави Главните Герои в този ден да се веселят от сърце и без притеснение.

 Разчупи ли се начинът по посрещането и настаняването на гостите? Младоженците залагат ли на т.нар. welcome drink?

Това „разчупване“ се случи много отдавна. Това е един добър Събитиен момент в цялостта на Сватбения ден, който помага на Младоженците по един много приятен и ненатрапчив начин да приемат поздравления, цветя и подаръци.

Как сте искали да декорирате сватбено тържество, а все още не сте имали тази възможност?

Мечтая си за Book Wedding, който претворих с моя Екип Флористи и Декоратори пред три години за едно Сватбено Изложение. Ала в реалност никой не го е пожелал досега, а аз съм го предлагала.

Ако не бяхте станали професионален сватбен агент, с какво щяхте да се занимавате?!

По образование съм филолог с два езика. Мисля си, че бих се отдала на преподаването, което е моята голяма страст, и която страст аз поддържам с провеждането на  Курсове за Сватбени Агенти и Курсове по Аранжиране и Декор вече 6 години.

Не изключвам, че бих могла да се отдам на градинарство, защото много ме увлича, или пък просто и изцяло на Семейството си .

С най-сърдечни благодарности за поканата да участвам в това интервю.
Ади

Сватбен агент Ади Цанова

adi-tsanova-10

Back to top button