Бугенвилея

bugenvileya Популярно име: Бугенвилея
Латинско име: Bougainuillea, buttiana
Семейство: Никтагинови, Nictaginaceae
Цъфтящо, Многогодишно
Височина: до 2,40м.

Цъфтеж: от юни до август, с пурпурни или оранжеви цветове.

Светлина: пряка слънчева светлина.

Температура: през зимата 7-10°C, през лятото 13-21°C.

Въздушна влажност: висока.
Поливане: през зимата почвата се поддържа влажна, през лятото се полива обилно и се дренира добре.
Почвена смес: глинеста.
Торене: на всеки две седмици през лятото.
Размножаване: през лятото, чрез резници с дебели краища и дължина 7,5 см, които се засаждат почти всяка година през март – април в саксия с по-голям номер.
В края на зимата скъсявайте 1/3 от стъблата и изрязвайте страничните клонки, за да може растението да стане по – красиво през пролетта.

В родната си Бразилия бугенвилеите растат като мощни лиани, клонести храсти или даже малки дръвчета. Поради превъзходните си декоративни качества и лесно отглеждане те отдавна са станали обичайни растения в страните покрай Средиземно море, където покриват оградите, стените и живописно прескачат от едната на другата страна на тесните улички. За съжаление у нас, не издържат на суровата зима и се отглеждат само в саксии и контейнери.

Дребните невзрачни цветчета на бугенвилеите са обвити от три ярко обагрени прицветника, дълги до 6 см., които поради незнание често биват наричани цветове. Създадени са сортове с разнообразни по цвят прицветници – пурпурни, виолетови, оранжеви, червени, розови, кремави, бели. Нерядко се срещат двуцветни или променящи цвета си по време на растежа.

По форма прицветниците могат да бъдат закръглени, сърцевидни, стреловидни, с накъдрени вълнисти или гладки краища. Поради гъвкавите си млади клони бугенвилеите лесно се поддават на формиране.

Най-сериозното изискване на тези растения е към светлината. Тя трябва да е силна през всички сезони. Температурата с изключение на зимния покой, когато трябва да е ниска около10 -12 градуса, е другото важно условие за развитие. Тя трябва да надвишава 22 градуса. Поливането е съобразено с температурата – при горещо време се полива всеки ден с хладка вода, като тя не бива да се задържа в подложката. През зимата вода се дава много внимателно и ограничено, особено при температура под 12 градуса. Почвата пък да е богата и рохкава.

Съдовете, в които се отглеждат бугенвилеите, не трябва да са много големи, защото се влошава цъфтежа за сметка на листната маса и новите клонки. След прецъфтяването младите клонки се подрязват на 4-6 пъпки, от които ще пораснат нови клонки и ще цъфнат още същата година. Размножаването става с резници, които се вкореняват при висока температура и въздушна влажност, а понякога даже и във вода. Най-добри резултати се постигат при вкореняването на отводи. Неприятелите, които й вредят са белокрилка, червен акар и щитоносни въшки.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button