Brahea

Brahea – Известни са 12 вида палми Brahea, включително тези, които по-рано са смятани за отделен род Еryhea. Касае се за ветрилообрзни палми със силно стъбло, които може да достигнат височина 15м. При по – младите палми то е обвито дълго време с прикрепени листни осно и напомня на род Trachycarpus. Но при Brahea основата на стъблото е видимо удебелена. Извън листните основи (обикновено в долната му част) стъблото е на пръстени.

Свързани статии

Листната корона се състои от повече или помалко гъсти, слабо костапалматни, кръгли листа с жилава дръжка. Забележителни са дългите израснали от листните влагалища съцветия с яркожълти цветове.

Произход: Родината на Brahea е областа между южна Калифорния до Хондурас и Гваделуа. Тя се среща в сухите и горещи райони, по планински склонове, варовикови скали, клисури и речни корита.

Brachea armata – Поради сребристо-сините си до синьо-сиви листа, покрити с тънък восъчен слой, видът е наричан още „Синя хесперидна палма“. Твърдите ветриловидни листа са нарязани до центъра и още веднъж по същия начин до върха на всеки лъч от ветрилото. Листната дръжка е въоръжена по ръба с насочени надолу бодли. Brahea edulis се отличава от предния вид по това, че е по-ниска, има по-тънко стъбло, изцяло или почти невъоръжени листни дръжки, много по-къси съцветия и светлозелени листа, ягодовите плодове са ядливи.

Култивиране: Въпреки че произхождат от топли райони, Brachea armata и Brahea edulis издържат на температура 13°C през нощта, но обичат силна светлина. Като субстрат за култивиране е подходяща стандартна смес, пропускаща.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button