Borassus

Borassus – При този род палми не е уточнено научно дали се състои само от един вид или се подразделя на няколко близко сродни вида. Borassus достига височина повече от 20м при диаметър на стъблото до 60 см. В основата си стъблото е удебелено, в средата понякога подуто и с пръстени по цялата дължина. Гъстия листен кичур се състои от множество ветрилообразни, твърди, костапалматни листа със синьо-зелен до сиво-зелен цвят.

Свързани статии

Произход: Borassus е разпространен от Африка през Мадагаскар и прилежащите му островни групи до Индия, Шри Ланка, Югоизточна Азия, Малайския архипелаг и Нова Гвинея. Палмите виреят в сухи горещи области с мусонен климат и нямат предпочитания към типа почва. Borassus tlabellifer – видът се нарича още палмирска или лантарова палма. Множеството остри, радиално насочени навън листа придават на листния кичур сферичен вид. Листата са оформени почти в кръг, лъчите на ветрилото са прорязани до 50%, а листните дръжки са назъбени по ръбовете.

Култивиране: Палмирската палма е интересно явление, но рядко се култивира при домашни условия. Съответно на родния и климат тя се отглежда в условия на топла къща, тоест подобно на Brahea. Подходящ субстрат е хранителната, водопропусклива почва.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button