Болести по растенията

Болести по растениятаБолестите при стайните растения обикновенно свидетелстват за неблагоприятни условия и неправилен подход при отглеждането им. Затова е важно, при поява на първите признаци на някакво заболяване, да реагираме бързо и ефективно.
Най-разпространените болести по стайните растения са: Сиво гниене, Вкорковяване, Антракноза, Загниване на корените, Загниване на стъблото, Чернилни гъби, Брашнеста мана, Петна по листта и други.

Сиво гниене
Сивото гниене е гъбена болест, която може да се появи при голяма въздушна и почвена влажност и застоял въздух. По поразените листа, цветове или стъбла се появява светлокафяво гниене, което при повишена влажност се покрива със сива плесен. По цветовете се забелязват малки кафяви петънца, които постепенно могат да доведат до загниване на цветя.
Борба: Трябва да се намали влажността на въздуха и поливането. Необходимо е редовно проветряване на помещенията. Отстранете заразените части на растението Унищожете заразената почва. Напръскайте със системен фунгицид.

Ботритис (Сива плесен)Ботритис (Сива плесен)
Плесента покрива цялото растение, ако то е на влажно, хладно и при застоял въздух. Застрашени са растенията с меки листа(бегония, циклама, глоксиния, сенполия). Отежете и унищожете заразените части. Махнете заразената почва. Напръскайте със системен фунгицид. Намалете поливането и пулверизирайте, подобрете проветряването.

ВкореняванеВкореняване
Вкорковяването се появява при преполиване и недостатъчно светлина. По долната повърхност на листата се появяват твърди коркоподобни петънца.
Борба: Отстранете пострадалите листа. Поставете растението на по-светло място и поливайте по-рядко.

АнтракнозаАнтракноза
Антракнозата е болест, която се развива по листата на палми и фикуси при преколена влажност и топлина. По връхчетата на листата се появяват тъмни кафяви ивици.
Борба: Намалете въздушната влажност. Отстранете заразените листа и ги унищожете. Напръскайте растението със подходящ фунгицид.

Загниване на коренитеЗагниване на корените е често срещано заболяване, причинено от преполиване при кактуси, сукуленти, палми, африканска теменужка и бегонии. Най-напред листата пожълтяват, увяхват и постепенно умират. Развиват се гъбички, които предизвикват загниване на корените.
Борба: Опитайте да спасите растението чрез премахване на загнилите корени.

Загниване на стъблотоЗагниване на стъблото се предизвиква от гъбички, които се разпространяват бързо при преполиване, ниски температури и застоял въздух.
Борба: Отстранете заразената тъкан. Ако заразата е в напреднал стадий, изхвърлете растението заедно с пръстта.

Чернилни гъбиЧернилни гъби
Чернилните гъби се появяват под формата на черен налеп по листата, в резултат на което, нападнатото растение изостава в развитието си. Тези гъбички се развиват по лепкавата „медена роса“, отделяна от въшки и оранжерийни белокрилки.
Борба: С влажен памучен тампон премахнете черния налеп и изплакнете с хладка вода поразените листа.

Брашнеста манаБрашнеста мана
Брашнестата мана е бяла плесен, която се появява по повърхността на листата.
Борба: Проветрявайте редовно. Отстранете поразените листа и напръскайте със системен фунгицид.

Петна по листатаПетна по листата се причиняват от бактерии и гъбички при прекалена въздушна влажност. Малките кафяви влажни петна в началото са малки, а по-късно се уголемяват и постепенно унищожават целия лист.
Борба: Отстранете и унищожете болните листа и напръскайте със системен фунгицид.

ПоляганеПолягане
Гъбичките нападат корените и кореновата шийка на разсада. Стъбълцата се сгърчват, загниват на равнището на почвата и полягат. Използвайте стерилизирана почва, засявайте на плитко и не преполивайте. При първите белези отстранете засегнатите растения, подобрете проветряването и преместете разсада на по-хладно. Полейте с калиев пергаманганат.

Черен КракЧерен Крак
Болест при стъблените резници, особено при пеларгониума. Основата на резника почернява поради ботритис. Отстранете веднага заразения резник. Причината е преполиване или лошо дрениране. Следващия път, когато залагате резници от пеларгониум, поддържайте почвата по-суха, не покривайте със стъкло или полиетилен.

РъждаРъжда
Единственото растение, което може да се зарази от тази рядка болест е пеларгониумът – по долната повърхност на листата се появяват концентрични кръгове от спори. Махнете и изгорете заразените листа, проветрявайте редовно и напръскайте с медни фунгициди. Не размножавайте чрез заразени резници.

ВирусиВируси
Растежът може силно да се забави и често стъблата се изкривяват. По листата се появяват групички от бледозелени или жълти петна. По цветовете – големи бели ивици. Инфекцията се пренася от насекоми или вече е била в растението при закупуването му. Изхвърлете растението, ако сте сигурни в диагнозата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button