Боб (зрял)

Боб – богат на растителен белтък, в голяма степен замества месото, като осигурява необходимите аминокиселини. Зрелият боб съдържа белтъци, близки до животинските, нишесте, флавоноиди, витамин А, В2, С, Е, фолиева киселина, азотни вещества, целулоза, минерални соли, микро елементите: калий, магнезий, фосфор, калций, ситостерини, пурини. Кръглите зърна имат вещества, стимулиращи защитните кръвни клетки.

Стар боб може да се използва в диетичното хранене при хронични възпаления и пясък в пикочния мехур и бъбреците, при хронични артрити и ревматизъм, ишиас, подагра. В народната медицина се употребява печено бобено семе, счукано на прах, за посипване при различни екземи. Консумацията на фасула усилва отделянето на стомашен сок.

Приготвен като пюре, той е чудесна диетична храна за страдащи от гастрит. Чушките на фасула имат по-богат витаминен състав от зърната – съдържат витамин С, В и провитамин А (каротин). Бобовите чушки разграждат захарите и не позволяват част от захарта да преминава в кръвта. Бобовите чушки действат пикочогонно и обезболяващо. Препоръчват се при водни плеврити, хроничен ревматизъм, сърдечно-съдови заболявания- перикардити и сърдечна недостатъчност, придружена с отоци, повишено кръвно налягане в начален стадий.

Бобът е противопоказен при сърдечни, стомашно-чревни, панкреасни и жлъчни заболявания, остри бъбречни възпаления, изострени гастрити, диарии, изострени болки при подагра.

Боб – Кулинарно приложение

Приготвят се чорби, яхнии, салати, пастети, сарми, гарнитури.

Боб – Съвети

За билколечение се използват сухите бобови чушки, без семената, като се берат при пълното им узряване през периода юли-септември. Те се оставят на слънце да се досушат до бял или слабо жълт цвят. За лечение на диабет и отоци от бъбречен произход се прави отвара на сухи бобови шушулки (3-4 с.л. в 1 л. вода) и се пие 3-4 пъти на ден. При готвене на боб, когато заври се намалява огъня и се добавят 1 с.л. захар, 1 с.л. олио и 1 с.л. ракия за по-бързо сваряване. При варене не бива да се соли преди да почне да омеква иначе ще остане хрупкав.

Back to top button