Билки облекчават депресията

Билки облекчават депресията по-ефикасно и от антидепресантите. Депресията е широко разпространено състояние и засяга милиони хора по света, които постоянно биват убеждавани, че серотониновите лекарства и другите антидепресанти са единственото възможно лечение. Но дали е така?

Истината е, че има множество билкови алтернативи, които доказано помагат за подобряването на симптомите на депресията по естествен начин и без да предизвикват каквито и да е странични ефекти.

Жълт кантарион
(Hypericum perforatum)
Жълтият кантарион, растящ в умерените и субтропичните региони, се е използвал от стари времена в най-различни култури за лечение на депресия. Според резултатите от различни изследвания тази билка е поне толкова ефикасна при лечението на умерена депресия, колкото стандартните антидепресанти, но потенциалните странични ефекти при нея са много по- малко. Когато се приема като цялостен екстракт, жълтият кантарион помага и за облекчаването на проблемите със съня, за по-доброто отпускане и за поддържането на енергията в тялото по начин, който избягва върховете и спадовете, обикновено асоциирани с консумацията на кофеин и други стимуланти. Тази билка е безопасно и евтино лекарство, което може да подобри цялостното психично здраве.

Златен корен
(Rhodiola rosea)
Златовръх, или както е по- известен – златен корен, е целогодишно растение, което расте в студените планински региони на северното полукълбо. Корените му съдържат сок, който отдавна се използва за подобряването на физическата и психическата издръжливост, за облекчаване на симптомите на тревожност и стрес и за подобряване на настроението и облекчаване на депресията. Поради това билката се счита за адаптоген – това е натурално вещество, което помага за адаптацията на тялото ни към стреса, като балансира имунната система и ендокринните хормони.
Много научни изследвания показват, че златният корен може безопасно да се използва за намаляване на нужното за възстановяване време след тренировка, за подобряване на вниманието и паметта* на физическото състояние и издръжливостта, за стимулиране на психомоторните функции и за облекчаване на депресията и тревожността.

Каму кому
(Myrciaria dubia)
Каму каму е тропическо растение, чиито плодове съдържат най-високото известно количество витамин С в натурален продукт в целия свят, намира се най-вече в горите на Амазонка, в Перу и Бразилия. Плодът е натурално сладък и съдържа редица вещества (сред които е и витамин С), подпомагащи здравето на имунната система, като елиминират негативните ефекти от херпес вируса, облекчават различни възпаления и се борят с бактериите и вирусите. Каму каму има и адаптогенни свойства, които нормализират процесите на организма по време на стрес и облекчават симптомите на депресията. Някои специалисти посочват каму каму като второто растение с най-силен ефект на съдържащите се в него натурални антидепресивни съставки.

Ашваганда
(Withania somnifera)
Ашвагандата е растение, което се използва отдавна в индийската традиционна медицина-аюрведа. Известно е като индийския женшен. Съдържа мощни адаптогенни съставки, облекчаващи симптомите на тревожност и депресия. Доказано е, че растението помага и за противодействието на дегенеративни мозъчни състояния като заболяванията на Паркинсон и Алцхаймер, както и за възпрепятстване растежа и разпространението на раковите клетки.
Изследванията сочат, че ашвагандата действа толкова добре, ако не и по-ефикасно, от много лекарства антидепресанти при облекчаване на тревожността и депресивните симптоми. Освен това естествено предпазва организма от атаките на свободните радикали.

Мака
(Lepidium meyenii)
Маката, известна като перуанския женшен, е кореноплоден зеленчук, пълен с аминокиселини, фитонутриенти, витамини и минерали. Маката отдавна се използва в традиционната медицина. Едно ново изследване установява, че маката помага за понижаването на тревожността и депресията – особено при жените в менопаузата. Според проведени проучвания това растение проявява цялостна антидепресантна активност при всички хора, които консумират мака. Ако страдате от депресия или депресивни симптоми, може да пробвате някои от многобройните в традиционната медицина билкови препарати, които съдържат мощни съставки, въздействащи върху проявите на депресия. Разбира се, препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да започнете да приемате съдържащи мака хранителни добавки.

* Екзотичните билки могат да се намерят в специализираните биомагазини.

Проверете също
Close
Back to top button