Бадеми

Бадеми – важна добавка към менюто на кърмачките и бременните. Високото съдържание на калций пък ги прави идеален помощник за растежа на малките деца. Народната ни медицина препоръчва бадемите при проблеми със стомашно-чревния тракт, и особено при киселини в стомаха.

Свързани статии

Бадемите съдържат много калций и витамин Е. Те са полезни при малокръвие, нарушения в зрението, а бадемовото масло действа благотворно на кожата, като отстранява почти всички раздразнения. При заболявания на стомашно-чревния тракт и бъбреците се препоръчва да се приемат едновременно бадеми и топло мляко.

Сладкия бадем се препоръчва при повишено ниво на холестерола, хипертония, ракови заболявания, очни болести, затлъстяване, язви, киселини. Бадемът не стимулира перисталтиката , като останалите ядки, а я успокоява. Богати са на витамини от групата В и най-вече на витамин Е (240 % над дневната норма), минерали (калций, магнезий, желязо, цинк), фибри и мазнини: 86 % ненаситени мастни киселини. Горчивите видове съдържат твърде голямо количество нездравословни ефирни масла.

Бадеми – Кулинарно приложение

Добавка към овесени ядки и мюсли, салати, каши, макарони (талятели). Част от гарнитура за риба и дивеч. За приготвяне на бадемово олио, масло, брашно, есенции.

Бадеми – Съвети

Ако имате възможност купувайте бадеми с черупки. Те се запазват значително по-дълго от обелените. Насипно купувайте само печени. Бадемите могат да бъдат замразени за период от една година. Обелените сушени бадеми могат да се съхраняват в хладилник за период от шест месеца.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button