Бабинден

Бабинден се отбелязва на 8 януари.  Празнува се в чест на бабите акушерки, помагали при раждането на децата и за здраве на майките и малките. Рано сутринта на Бабинден, бабата ще посети всички къщи, в които е бабувала, носейки приготвените още от Богоявление мед, китка здравец, просо и червена вълна. Първо ще окъпе детето, ако е малко, а на по-големите ще измие очите и благославяйки, ще ги мазне с мед по челата и бузите и ще залепи малко вълна и просо, за да е здраво и пъргаво, румено и сладко. Връщайки се вкъщи след обиколката, бабата се подготвя за посрещането на майките, които до обяд идват в нейния дом.

Жените носят със себе си кърпа, сапун, прясна погача, вино, кокошка, пари и дарове за бабата. Всяка жена целува ръка на бабата, полива и да се измие, като пуска през ръцете й сапуна, за да се раждат лесно децата така, както той се плъзга в ръцете на бабата. След това я дарява и слага на общата трапеза донесената храна. Начело на трапезата сяда бабата и след като се прекръсти, кани всички майки. Към края на обеда идват и мъже, пеят се песни, играят се хора. Бабата слага от просото в решето и ръси с него върху главите на жените, за да раждат повече и лесно децата. Празненството в нейния дом завършва, щом тя и жените излязат на двора и заиграят хоро, водено от нея.

Бабинден – Обичай

Важен обичай на Бабинден е къпането на бабата. До чешмата или реката отнасят бабата, качена на колесарка-предница на кола. Тя е окичена с червени чушки, пуканки, кълчища. По пътя, както и в нейния дом, буйното веселие е придружено от действия, симулиращи полов акт. Във веселбата взимат участие всички – играят, пеят, отправят се закачки към мъжете. В някои райони на страната тържеството завършва в кръчмата, където мъжете черпят жените и търпеливо понасят шегите им и често циничното им поведение, немислимо при други случаи за традиционния бит на българина.

В края на празника, след окъпването й, всички вкупом придружават бабата до дома й, където тържествено я внасят на ръце, а жените отново й целуват ръка и се разотиват. Традиционна храна за празника: млечна баница, сарми с месо, свинско с праз, бурания.

Back to top button