Аюрведа за всички

Аюрведа, мнозина от Вас вероятно вече имат представа от понятието, тъй като тя стана изключително популярна в България особено последните години. За тези от Вас, които думата Аюрведа не означава нищо, предстои едно вълнуващо пътешествие из дебрите на една от най-древните науки за здравето.

Корените на Аюрведа се намират в Индия, където преди близо 5,000 години започва да се изграждат основите на аюрведичната медицина. Причината за появата на холистичната наука е, че хималайските монаси, макар чистата природа, която обитавали, започнали все по-често и тежко да боледуват, което наложило търсенето на помощ от бог Индра (царят на боговете), който на свой ред се обърнал за помощ към бог Брама, който именно предал аюрведичното знание на хималайските мъдреци. Знанието им се предавало от уста на уста, от един мъдрец на друг, като по този начин успяло да се съхрани в цялост и до наши дни.

Аюрведа в превод от санскрит означава “знание/наука за живота”.

Самата Аюрведа е система, която разглежда всички аспекти, свързани с човешкото здраве и дълголетие.Нейните принципи са насочени към опазване на живота, което се постига чрез изграждане на здравословни навици, терапии на физическо, емоционално, духовно ниво. Основният фокус в аюрведичната наука е балансът между физическото и фините тела.

терапии на физическо, емоционално, духовно ниво

Разликите между Аюрведа и модерната медицина

Съществени разлики откриваме между източната и западната медицина. На запад съществуват лекари специалисти, които да бъдат от ползва за различните болести, познати на човек, в Аюрведа обаче тези дисциплина не са изучавани от конкретни специалисти в дадената област, а аюрведа лекарят трябва да бъде добре подготвен по всички дисциплини като педиатрия, уши, нос, гърло, репродуктивно здраве, психиатрия, токсикология и тн.

Този външен израз на разбиране лежи в основата на Аюрведа – за нея всичко в света се възприема като единно цяло, тялото, ума и душата на човек са свързани и ако в организма се наблюдава болестотворен процес, следва да се разгледат всички органи и системи, поведение, навици и емоции на пациента, за да се диагностицира заболяването. Това именно налага аюрведичните лекари да бъдат компетентни по всички здравословни въпроси.

Как се появява болестта според Аюрведа

Как се появява болестта според Аюрведа

Основната градивна единица в Аюрведа са т.нар. Доши – енергии, които съставляват тялото ни и управляват някои важни физиологични функции, те се наричат Пита, Кафа и Вата. За болест можем да говорим когато се налице дисбаланс между тези три доши, а аюрведичното лечение преминава чрез опит да се възстанови изгубеният баланс.

Ето част от характеристиките на трите доши:

  • Пита доша – управлява метаболитните процеси в тялото като храносмилане, извличане на хранителни вещества от храната. Елементът на Пита е огънят и всички характеристики на стихия огън са присъщи на хора, които имат изявена Пита в себе си.
  • Вата доша – управлява движението в тялото, тук се включват кръвообръщение, дишане, сърцебиене. Енергията на Вата е свързана с елемента въздух и носи белезите на тази стихия.
  • Кафа доша – управлява растеж, развитието, имунната система в тялото. Нейните елементи са земя и вода.

Разбира се това са само част от характеристиките на трите доши в Аюрведа.  Най-добрият вариант да прецените кои от дошите доминират у вас е да направите аюрведа тест за определяне на дошите (тнар. пракрути тест).

аюрведа тест за определяне на дошите

Какво да правим, ако аюрведичният лекар установи заболяване?

По време на аюрведичния преглед е възможно лекарят да отсъди наличие на дисбаланс в някоя от трите доши. Възможно е да има дисбаланс и в трите (което се води тежка фаза на болестотворен процес).

Важното е да не се паникьосвате. Трябва да знаете, че аюрведичната медицина е изключително благонадеждна за огромна част от познатите на човека заболявания. Списъкът със заболявания, които Аюрведа лекува, е много дълъг.

Първата стъпка след установяване на заболяването е да се премине към пречистване на организма от затлачване. С други думи, необработена храна, която се е задържала в тялото. Според Аюрведа това е главната причина за стартиране на болестотворен процес.

Аюрведа лекува по два начина – премахване на натрупаните токсини в тялото чрез външни процедури като сауна, масажи, термични процедури – тнар. Пурвакарма терапии или чрез вътрешно очистване чрез тнат. Панчакарма терапии – тук се включват предизвикано повръщане, лекарствена клизма, вътрешен прием на лечебни масла, пречистване на кръвта и др.

Аюрведа е наука за здравето, която наистина е за всички, всеки човек може да почерпи вдъхновение и заряд да промени живота и здравето си, следвайки аюрведичния път на дълголетие.

Back to top button