Арека

Арека спада към най-атрактивните перести палми. Известни са над 50 вида. Те имат стройни стъбла с пръстеновидни белези и диаметър 20 см. На височина достигат 30 м. Гладката корона е дълговидно висящи перести листа, чиито върхове са затъпени, окастрени в зависимост от вида. Двете пера на върха на листа често са сраснали във форма на опашка на риба. Съцветията се явяват под короната и имат мъжки и женски цветове.

Свързани статии

Латинско име: Areca

Произход: Родът Areca произхожда от влажните и топли тропици. Областта на разпространение се простира от Източна Индия, Шри Ланка, Югоизточна Азия през Соломоновите острови до Куинсленд.

Пoвечето видове Арека виреят в приглушената светлина в долните и средни нива на тропическата джунгла, но някои високорастящи видове са приспособени към ярка слънчева светлина.

Areca 

В младежкия стадий стъблото на сакъзовата палма (или пинангова палма) е зелена. С течение на годините то добива сив цвят и там, където е имало листа, остават пръстеновидни, по-светли белези. Листната корона е образувана от сравнително малко листа, чиито пера са насочени право напред. Те са много плътно един до друг и не са заострени, а подкастрени и назъбени. Костилковите плодове на сакъзовата палма, от които се добива дъвка, са яйцевидни и достигат дължина 5см.

Култивиране: Арека обича много топлина. През нощта температурата не трябва да пада под 18C, а през деня да се покачва с няколко градуса. Висока влажност на въздуха и сенчесто място са условия за добър растеж. Ако палмата е в стая, на влажността на въздуха около нея трябва да се обръща особено внимание. Важно е да се прилага често пулверизиране, коренището да бъде винаги влажно. Освен това тя трябва да бъде поставена над водна площ или в растителен остров. Areca се чувства най-добре във влажно и топло помещение.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button