Arecastum

Родът палми Arecastum (нови научни разрботки я причисляват към Syagrus) се състои от един вид с много вариeтeти. Циментеносивите солитерни стъбла са сравнително гладки с неравномерни пръстеновидни белези. При възрастните палми стъблото се издува в средата като коремче и достига височина 25м. Листата израстват без корона и образуват рехав листен кичур, който изглежда перест. Перестите листа може да станат дълги повече от 5м.

Свързани статии

Отначало са насочени нагоре от стъблото и провисват в дъга. Многобройните пера, които израстват от средата в неравномерни снопчета (до пет на едно място), се спускат силно надолу, което придава на палмата характерен хабитус.

Произход: Областта на разпространение се простира от Бразилия, Парагвай, Уругвай до Аржентина. Там тя се среща в гори, в близост до реки и в други области с достатъчно почвена влага. Arecastum расте бързо, приспособява се лесно и дори в тропическите области се използва за оформяне на пейзажа.

Arecastum romanzoffanum

В по-старата литература видът се посочва като Cocos plumosa, Cocos romanzoffanum и Cocos bot ryophora. Под Cocos australis се разбира Arecastum romanzoffanum var.australe. Жълтите до оранжевочервени плодове достигат дължина 25мм. и са ядливи.

Култивиране: Видът Arecastum romanzoffanum е особено подходящ за култивиране у дома. Той е устойчив, няма специални претенции и има широка приспособителна способност. През лятото, ако му се осигурява достатъчно вода обича да бъде на силно слънце. Зимува в условията на умерено топла къща, но търпи и температура под 10 °C.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button