Антуриум

Антуриумът е атрактивно цъфтящо, многогодишно стайно цвете с ярки червени цветове и огромни кочани, които наподобяват восъчни фигури. Листата за изящни, оцветени във тъмнозелено и разположени на дълги дръжки.

Латинско име: Anthurium scherzerianum
Популярно име: Антуриум
Вид: Цъфтящо растение, Многогодишно растение

Семейство: Araceae

Родина: Тропиците на Централна и Южна Америка

Период на цъфтене: В зависимост от вида – през пролетта или на кръгла година. Антуриумът се отглежда предимно за направата на букети, но често се отглежда и като стайно растение. Понякога той се чувства по – добре в домашни условия, отколкото в оранжерия. Така той може да цъфти целогодишно. Отделните цветове издържат около 3-4 седмици. Родът включва повече от 800 видов епитафни растения и лияни, разпространени в тропическите райони на Америка.

Родината на растението е Югозападна Колумбия и Северозападен Еквадор, където растението расте във високите влажни субтропични гори. В превод от гръцки името на растението означава “цвете – храст”. Това е епитафно растение с късо стебло и многочислени корени. Листата са продълговати, във формата на сърце, дълги до 25 см. Цветовете са силно декоративни, приличат на широко сърце, ярко червени или бели, по – рядко – розови. Плодовете имат ярко оранжев цвят.

Място: Непряка слънчева светлина, като през лятото може да се наложи засенчване. През зимата оптимална температура за развитието му е около 15 градуса, а през лятото около 25 градуса.

Грижи: през зимата е необходимо да се поддържа умерена влажност, за да не засъхва и увяхва, но през лятото се нуждае от честа и обилно поливка. Най подходящата почвена смеска се състои от торф и градинска почва. По време на цъфтежа се тори веднъж на две седмици.

Размножаване: размножава се през пролетта чрез издънки, които трябва да са със здрави коренчета и няколко листенца.

Съвет: листата трябва често да се пулверизират, а в паничката винаги да има малко водичка.

 

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Проверете също
Close
Back to top button