5 от най-опасните заради акули плажове на света

На много от екзотичните кътчета по света, като че ли основните причини за произшествия по време на плуване, гмуркане и риболов са нападенията от акули. Тези кръвожадни риби са изградили в съзнанието на човечеството образ на безмилостни убийци, от които се страхуват малки и големи. И въпреки че атаките им не са толкова чести,туристите продължават да втреперват колене само при мисълта за техните набезите по бреговете на топлите морета.

Сега ще ви запознаем с някои от най – опасните места по света, където твърде често се регистрират нападения от зловещия морски хищник.

Пътеката на акулите в Gansbaai, ЮАР

Gansbaai-1
Пътеката на акулите в Gansbaai, ЮАР

Всеизвестно е, че бялата акула е сред най – кръвожадните и свирепи морски обитатели, всявайки ужас и респект със своите тридесетсантиметрови остри като бръснач челюсти. Южноафриканското курортно селище Gansbaai с право може да се нарече столица на белите акули, заради огромната популация на свирепите риби там. В района се подвизават толкова много от тях, че потапянето под вода в защитени клетки за директна среща е най – голямата туристическа дейност на местно ниво. Водната ивица между Дайър Айлънд и Гейзер Рок е наречена „пътеката на акулите”, и е основна дестинация за туристите, искащи да се запознаят с акулите в естествената им среда. Понеже курортът не е най – удачното място за плуване, можете да се порадвате на не така симпатичните рибки от палубата на някой туристически кораб.

 

Езерото Никарагуа

nicaragua-lake-2
Езерото Никарагуа

Езерото Никарагуа е единственото сладководно в целия свят, в което на спокойствие се разполагат цели хабитати от акули. Според учените, територията на сегашното езеро преди много години е била голям морски залив, който с течение се е затворил, а хищниците по неволя се оказали арестувани между скалите. В този регион се срещат агресивните бичи акули, които умело могат да се адаптират за живот в сладка вода. Затова дори и да не са регистрирани много нападения над хора, нашата препоръка е да се откажете от естественото си желание да плувате в езерото.

 

Ню Смирна Бийч във Флорида

new-smyrna-beach-3
Ню Смирна Бийч във Флорида

Един от най – опасните плажове в цяла Северна Америка е Ню Смирна Бийч. По бреговете на този район ежегодно се регистрират най – много нападения в целия свят. Тук е мястото, където водите буквално гъмжат от различни видове атакуващи зверове като тигрова, сива и чернопера акула. Те могат да ви нападнат не само под водата, но и да се нахвърлят както си плувате безгрижно върху вълните. Вярно е, че те не са толкова свирепи като своите по – кръвожадни братовчеди бялата и бичата акули, но все пак бъдете предпазливи и не се правете на герои.

 

Ресифи в Бразилия

recife-brasil-4
Ресифи в Бразилия

По крайбрежието на Бразилия се намира една от най – екзотичните на цялата планета дестинации. Това е така наречената „Южноамериканска Венеция”. Тя се разпростира по бреговата ивица в повече от двадесет километра и е позната на посетителите като едно от най – опасните места на света. Причината за това е огромното текучество на бичи акули, които са определяни от специалистите като най – агресивната порода. От началото на 90-е до момента, повече от петдесет души са били разкъсани и изядени в солените води на океана.

Бонди Бийч в Нов Южен Уелс, Австралия

bondi-beach-5
Бонди Бийч в Нов Южен Уелс, Австралия

Множество инциденти се регистрират непрекъснато и в тотално известния сред любителите на сърфа Бонди Бийч в Австралия. Въпреки че този плаж разполага с мрежа задържаща акулите далеч от бреговете, той се нарежда на челните места сред най – опасните плажове в света. Инцидентите се дължат най – вече на факта, че там има много сърфисти, които са любима плячка на хищниците.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър
Проверете също
Close
Back to top button