5 от най-красивите градини на света

5 от най-красивите градини на света. Приказни градини, които са достъпни за туристи, желаещи да се насладят на красиви пейзажи и великолепни гледки.

Суанг Нонг Нух в Тайланд

Азиатската култура винаги ни е изненадвала със своята красота и тайнственост. Древните и днешните селища сякаш винаги крият нещо, което останалият свят не бива да узнава.

Но има една приказна градина, която е достъпна за всички туристи, желаещи да се насладят на красиви пейзажи и великолепни гледки. Това е така в популярният в цял свят парк Нонг Нух в Патая, Тайланд. Всичко в него е направено в типично тайландски стил – къщи, ресторанти, плувни басейни. Това място ще ви накара да се почувствате, все едно сте попаднали във вълшебна приказка.

Суанг Нонг Нух в Тайланд
Суанг Нонг Нух в Тайланд

Човекът сътворил тази райска градина е г-жа Нонг Нух, която през 1954 година купува обширната площ от 600 акра, с намерението да я превърне в овощна градина. Но след завръщането си от една екскурзия, идеята й вече била това място да стане красив парк, с орнаменти от тропическа растителност, както и някои видове застрашени от изчезване палми и цветя. И така, от 1980 година досега, вратите на градината са отворени за посещения, чрез които всички могат да опознаят тайнството на тайландската култура.

Градината Yuyuan в Китай

Градината Yuyuan в Китай
Градината Yuyuan в Китай

Също така красива и мистериозна е градината Yuyuan в Китайската Народна Република. Учените предполагат, че тя е създадена преди над четиристотин години, докато над страната властва династията Минг. Паркът е направен в типично китайски стил. Има екопътека, която е изградена от многобройни портали, стени с формата на дракони, скали, цветни лехи и дървета. Построените живописни мостчета сякаш разделят отделните паркови пространства. Многократно през последните четиристотин години градината е била отваряна и затваряна за реставрация, но няколкото граждански войни през 19-и век са причина за нанасянето на огромни щети. Затова чак след освобождението на Шанхай през 1954 година, уредниците на града успяват да ремонтират парка и да възвърнат предишната му красота и феерия.

Версай във Франция

Версай във Франция
Версай във Франция

За построяването на една от най – известните градини в света, са положени огромни усилия и много средства. Паркът е бил създаден лично за Крал Луи ХІV и хилядите хора участвали в това начинание са се натоварили с нелеката задача, да преобразят обширния терен. От гори, блата и пасища, това място се е превърнало в приказнокрасива градина, с множество фонтани и канали, цветни лехи и оранжерии.

Градините Кьокенхоф в Холандия
Градините Кьокенхоф в Холандия
Градините Кьокенхоф в Холандия

Уникалната комбинация от съчетание на красиви произведения на изкуството с разнообразни видове растителност, може да срещнете единствено в градините Кьокенхоф. Те са една от най – популярните туристически дестинации в Холандия. Приютили са в себе си повече от седем милиона лалета, между които и някои специални сортове, създадени само тук. Най – голямата гордост на парка Кьокенхоф е уникално красивото руско черно лале, известно с наименованието „Баба Яга”.

Градината на космическите предположения в Шотландия
Градината на космическите предположения в Шотландия
Градината на космическите предположения в Шотландия

В Шотландия се намира единствената в света градина на Космическите предположения. В нея градинарството е поставено на второ място, тъй като науката и математиката така умело са съчетани, че единствено могат само да те вдъхновят. Тя е създадена от Чарлз Дженкс и неговата съпруга Маги Кесуйк през 1989 година. Намира се близо до Дъмфрайс, в Портрак хаус. Тяхната цел е била хората да могат да видят едно вълшебство, да се отпуснат и да разсъждават за самата същност на нещата. Така че, ако решите да посетите „космическата” градина трябва да знаете, че тя отваря вратите си за посещения само един ден в годината.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър
Back to top button