5 най-красиви природни парка на Балканите

5 най-красиви природни парка на Балканите и в Европа.

ПиринНационален парк Пирин в България
Ако имате щастието да посетите Национален парк Пирин, ще останете очаровани от невероятната красота и величествената гледка.
Там са събрани осемдесет върхове с височина над 2 500 метра, сто и осемдесет езера, реки и стотици живописни поточета. В подножието на планината се гушат малки автентични селца, със старинни къщи и неповторимо излъчване.
Пирин е едно от местата, които задължително трябва да посетите поне един път в своя живот.

Национален парк Галичица в Македония

Галичица в Македония
Национален парк Галичица в Македония

Планината Галичица се намира в югозападната част на Македония и в част от Албания. Издига се между Преспанското и Охридското езера, а от нейните високи върхове се разкриват неповторими гледки. В парка на планината се намират някои от най – старите християнски манастири в целия свят. Флората и фауната са уникални, като някои от видовете не могат да се срещнат в никоя друга част на Македония.

Национален парк Дурмитор в Черна гора

Durmitor-3
Национален парк Дурмитор в Черна гора

Дурмитор означава Планината на водите или Заспалата планина, според двата възможни превода на български език. В рамките на парка се намира и вторият по големина в света каньон на река Тара, който е с дълбочина от смайващите 1 300 метра. Замечтателна гледка представляват десетките кристални езера сред огромните върхове, както и смарагдово зелената вода на реката. Изследователи са категорични, че на това място можеш да прекараш целия си живот и пак да не успееш да видиш всичко.

Национален парк Дурмитор в Черна гора

Teti-Valbona-4
Национален парк Дурмитор в Черна гора

Албанските Алпи са най – големият масив от Динарската верига. Те се намират в части от Северна Албания, Косово и Черна Гора. Тети и Валбона на практика са два национални парка, слети в една обща територия. Назъбените чукари ни карат да се чувстваме като поставени на края на света, а поглеждайки към дълбоките долини изпитваме неволно смирение пред величието на природата. Прекрасните езера между билата на планината предлагат романтична гледка, но заради твърде опасния терен мястото все още е твърде рядко посещавано от туристи.

Национален парк Млет в Хърватска

Mlet-5
Национален парк Млет в Хърватска

Изпълнен с прекрасни гледки, остров Млет е едно наистина зашеметяващо място, на каквото човек би искал да живее. Карстовите планини са завити с красиви зелени гори, а дърветата се спускат ниско над морето. На острова се намират и две големи езера със солена вода, която винаги е по – топла от тази на морето. На Млет ще се почувствате като в рая и никога няма да искате да се върнете на континента.

Back to top button