4 от най-опасните планински маршрута в Европа

4 от най – опасните планински маршрута в Европа (уникални снимки)

Ако изпитвате слабост към опасните приключения, задължително трябва да посетите някой от следващите туристически маршрути. Те са от типа на така наречените железни пътища с фиксирани въжета (via ferrata) и са повече от достойно изпитание за смелостта. Покоряването им гарантирано ще ви донесе незабравими спомени от преживяното и висока доза самочувствие.

Michielli Strobel в Италия

michielli-strobel-1
Michielli Strobel в Италия

Един от най – опасните и популярни маршрути е нареченият на известния планински водач Мишел Стробел, който загива при опит да изкачи друга скала. Изпитанието се намира в италианските Долмити, оборудвано е със застопорени въжета. Въпреки че на места е тотално незащитена, пътеката не е смятана за много трудна от професионалните алпинисти и е чудесно място за първи опит.

El Camino del Rey в Испания

el-camino-del-ray-2
El Camino del Rey в Испания

Кралският път е един от най – опасните в света. Широк не повече от метър, а на места напълно разрушен, за преминаването му е необходим цял един ден, в който смелчаците висят от близо 100 метра височина над пропастта. Изграден е в началото на миналия век, а целта му е била да позволи придвижването на строителите на ВЕЦ при водопадите Gaitanejo и Сhorro. През 1921 година, тогавашният крал на Испания Алфонсо ХІІ, се осмелява да премине по пътеката и оттогава тя става известна с настоящото си име. През последните пет – шест години има няколко смъртни случая.

Roche Veyrand във Франция

roche-veyrand-3
Roche Veyrand във Франция

Този път с право може да се нарече една от най – трудните и предизвикателни писти. Намира се в южната част на Франция, в регион Рона – Алпи. Разделен е на две части, като първата от тях е подходяща за неопитни планинари, а изпълнението на втората е с изключителна сложност и там се допускат само професионалисти. По трасето има страшно много изцяло отвесни пасажи и за тях е необходима изключителна ловкост. Веднъж стигнали до върха, шампионите ще имат невероятната възможност да се насладят на уникалната гледка към планината Chartreuse.

Leukerbad в Швейцария

leukerbad-4
Leukerbad в Швейцария

Този е най – дългият и труден маршрут в цяла планинска Швейцария. Намира се в Далтал, Бернските Алпи и е осеян почти изцяло с много опасни вертикални стълби. Скалите са ужасяващо стръмни и покоряването им изисква изключително добра кондиция и перфектна координация. Понеже през цялото време няма място за почивка и поемане на въздух, се изискват и изключително здрави нерви. За капак на всичко, на някои места скалата е силно ронлива и понякога дори железните опори не са състояние да предотвратят инцидент.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър
Back to top button