Зимеустойчиви кактуси

Зимеустойчиви кактусиХората, които се занимават с кактуси, неволно си мислят за слънце, топлина и южни полета. Всъщност известни са доста много здрави кактуси, които при известни условия може да се култивират дори в суровите климатични условия в Централна Европа на открито през цялата година. Ето защо в последните години неимоверно нарасна интереса към зимеустойчивите кактуси.

Свързани статии

В същата степен се увеличи интересът и към други сукуленти, издръжливи на зимни условия. Възможно е промяната в отношението на някои любители към зимеустойчиви кактуси да е продуктивна от финансови причини, тъй като при увеличаващите се цени на енергията поддържането на оранжерия през зимата натоварва допълнително семейния бюджет. Но все пак е доста примамливо през зимата да се отглеждат кактуси, които устояват на нашата зима, продължават да растат и цъфтят.

Видове, отглеждани целогодишно на открито
Зимеустойчиви са кактусите, които издържат през зимата, защитени изцяло или частично, в нашата географска ширина при спазване на известни условия. Към най-важните условия спадат слънчево място и пропусклив минерален субстрат. С помощта на големи камъни, едър и дребен чакъл, лава, пемза, гранитен чакъл, както и декоративни парчета от скали се оформя южен склон, където излишната вода се оттича свободно. Подходящо за такава колекция на открито е мястото пред южна тераса или южна стена. Важно е преди всичко да не се допуска задържане на вода и влага. В средновисоките планини, тоест в области с особено суров климат, може допълнително да се направи защитен навес срещу дъжд, например от подвижни стъклени капаци или пластмасови листове, който трябва да бъде отворен от всички страни, за да има свободна циркулация на въздух. Движението на въздуха е жизненоважно за зимеустойчивите кактуси.

На височина над 400 м съществуват чудесни колекции от зимеустойчиви кактуси, които виреят отлично без всякаква защита срещу дъжд. Такава сбирка трябва да се поддържа абсолютно чиста от плевели, за да не се получи загниване в по-влажни години.

Като се знае, че опунциите са разпространени до 60 градуса северна ширина, тоест до Пийс ривър в Канада, където издържа на температура между-30 и-40 градуса, е възможно с малко разходи да се организира великолепна сбирка от зимеустойчиви кактуси и други сукулентни растения.

На мястото на произхода си кактусите устояват при значително по-ниска температура само поради това, че остават напълно сухи. При други видове защитната снежна покривка не позволява да бъдат трайно увредени по време на продължителни застудявания. В противовес на това при нашия средноевропейски климат с извънредно обилни валежи през зимните месеци при продължителни студове кактусите на открито остават в мокра земя, което често предизвиква загниване и загуба на растението. Ето защо трябва да осигурим възможно най-добър дренаж и силно слънчево място за зимеустойчивите кактуси.

Зимеустойчивите кактуси от един и същи вид или разновидност са различно издръжливи на студ. Това се дължи не само на произхода на семената или растителния материал, но и на условията, при които са размножени придобитите растения. Когато зимеустойчивите кактуси се размножават в целогодишно отоплявана оранжерия, те губят голяма част от устойчивостта си на студ. В този случай растенията трябва да бъдат привикнали към тяхната индивидуална граница на устойчивост. Този процес понякога трае две години.

Ако за основа при култивирането на зимеустойчиви кактуси в нашите райони се приемат само климатичните условия на мястото на произхода им, това може да доведе до големи загуби. За сигурност най-напред е добре да се започне с малко по-слаба устойчивост и през следващите години последователно да се отстраняват предпазните мерки (например допълнителното покриване).

Освен това трябва да проверите доколко информацията и стойностите в специализираната литература може да се приложат за уславията на култивиране при нас. Всеки автор посочва различни опитни стойности, тъй като неговите индивидуални условия на култивиране (положение на слънцето, вид на дренажа и субстрата, сила на вятъра и др.) неизбежно оказват влияние върху преценките му. Ако Opuntia hystricina е устояла отлично при -30 С в една сбирка, може да измръзне в друга колекция при -18 С. Ето защо никога не можете да бъдете напълно сигурни и е добре да пристъпвате към тази дейност със собствена преценка и с предпазливост.

Съвети за отглеждане
Да приемем, че първата зима на устойчивите кактуси е свършила и вие искате да разберете какво е състоянието на растенията. Не трябва да се разочаровате, ако след стопяване на снега кактусите изглеждат доста свити с жалък вид, което всъщност е съвсем нормален процес. Само след няколко седмици те се възстановяват отново и скоро пускат нови издънки.

Зимеустойчивите кактуси се размножават без проблеми. В периода от май до юли развитите издънки или сегменти се отделят. Мястото на срязване се оставя две седмици да съхне и едва след това отрязаната част се поставя на място. До есента резниците трябва да са добре вкоренени, за да могат да издържат през зимата. Добре подредената градина със зимеустойчиви кактуси и други издръжливи сукуленти не трябва да се полива и наторява. Необходимо е само да се почистват от плевели. Освен някои охлюви и мравки други паразити не ги нападат.

Сега след като знаете колко е лесно да се култивират зимеустойчиви кактуси, сигурно си задавате въпроса защо не сте се заели с това по-рано. Със сигурност не е до липса на място, тъй като зимеустойчивите кактуси може да се култивират успешно в балконско сандъче или в каче.

Видове кактуси за целогодишно култивиране на открито
Най-издръжливите зимеустойчиви кактуси (При добър дренаж и силно слънчево южно изложение не е необходима защита срещу дъжд)
Opuntia polycantha и някои нейни разновидности
compressa (O. vulgaris), fragilis, rhodantha, rutila, phaecantha с някои разновидности, humifusa, juniperina, rafinesquei

Кактуси, които може да се култивират в много студени райони със защита срещу валежи през зимните месеци (лозарските райони и без защита)
Neobesseya missouriensis:
wissmannii, vivipara var. arizonica
Maihuenia patagonica:
poeppigii
Opuntia basilaris:
compressa с някои разновидности, darwinii, engelmannii, engelmannii var. discata, fragilis (с многобройни разновидности), polyacantha var. erythrostemma, pachyclada var. paethiana,  rhodantha с някои разновидности, rubriflora, spaherocarpa, spirocentra, tortispina, utahensis,
xanthostemma
Pediocactus bradyi:
bradyi var. knowltonii, simpsonii
Pterocactus skottsbergii

Кактуси за умерени райони при зимни температури до ок. -12 °С. (При условие, че има много добър дренаж, слънчево изложение и защита срещу валежи)
Austrocactus patagonicus
Austrocylindropuntia verschaffeltii
Coryphantha chlorantha:
chlorantha var. deserti, vivipara с някои разновидности

Echninocereus baileyi:
caespitosus, coccineus, fendleri, hempelii, mojavensis, pectinatus var. reichenbachii,  purpureus, roemeri, stramineus, triglochidiatus, viridiflorus

Neobesseya missouriensis:
similis, wissmannii
Opuntia clavata:
compressa, davisii, fulgida, grandis, hystricina с някои разновидности, imbricata, leptocaulis,  polyacantha var. trichophora, procumbens, rhodantha, vasey, Sclerocactus whipplei,  verschaffeltii

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button