За какво е полезно конопеното олио, извлечено от конопено семе?

Растението коноп принадлежи на рода Cannabis Sativa и от хиляди години се отглежда като източник на семена, влакна, масло и гориво. Семената от коноп са считани за най-балансираните семена в природата. Особено богати са на протеин с най-високо съдържание на незаменими мастни киселини, витамини, ензими и същевременно с най-нисък състав от прости захари, нишесте и наситени мазнини.

С уникалния си състав от ценни хранителни вещества, конопените семена са наричани супер храна (super food), която подпомага поддържането на здравето на човека. Консумацията на конопено олио, извлечено от семената на растението, влияе благоприятно върху имунната система, като допринася за бързо понижаване на телесното тегло, за ускоряване на възстановителните процеси след боледуване и травми, подпомага нормализирането на нивата на холестерола, кръвното налягане и контролирането на кръвната захар, подтиска  процесите на възпаление в организма.

Действие и приложение на конопа

По състав с незаменимите мастни киселини, олиото от коноп превъзхожда значително олиото от соя, маслина, слънчоглед, рапица и други. Благоприятното съотношение 3:1 на омега 6 към омега 3, спомага за нормализиране на нивата на холестерола и кръвното налягане, което допринася и за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. Приемът на конопено олио може да помогне на хора, страдащи от псориазис, екзема и артрит, както и на диабетици, тъй като допринася за подобряване на циркулацията в организма.

Според данни, получени при опити с мишки в университета в Мичиган, САЩ, приемът на екстракт от конопени семена подпомага паметта и познавателните процеси. Предполага се, че вещество от растението коноп стимулира мозъчния ензим калциневрин, който играе съществена роля за свързване и обмен на информация между нервните клетки.

Високото съдържание на витамин Е (α-токоферол), подпомага функцията на имунната система и защитата на клетките от оксидативен стрес, облекчава симптомите на ревматоиден артрит. Също така, има съществено действие при формирането на червените кръвни клетки и спомага за усвояването на витамин К, който е важен за съсирването на кръвта.

Освен незаменимите омега 3 и омега 6 киселини, конопеното олио, извлечено от семената на коноп, съдържа гама-линоленова киселина, допринасяща за подтискане на възпалителните процеси в организма, като понижава чувството на болка при диабетна невропатия. Поради високото съдържание на ненаситни мазнини, приемът на конопено олио подпомага изхожданията с лек разхлабващ ефект, което го прави подходящо за страдащи от запек хора.

В заключение, от мазнините основният дял се пада на ненаситените мастни киселини: алфа-линоленова и гама-линоленова киселина, омега 3 и омега 6 мастни киселини. Същевременно в семената от коноп се съдържат магнезий, калий, калций, фосфор, желязо, сяра, цинк, бета каротен и витамините С, Е, В1, В2, В3, В6. За разлика от марихуаната, семената от канабис се отглеждат за хранителни нужди и съдържанието на тетрахидроканабинол в тях е под 5%. Следователно, приемът на конопено олио, извлечено от семената на растението, не води до психотични ефекти.

Back to top button