Януари е един от най-опасните месеци за стайните растения

Януари е един от най-опасните месеци за стайните растения. Дните стават малко по-дълги и от време не време се показва слънцето, но не бива да се забравя, че навън е много студено и трябва внимателно да се следи за температурата в стаите с цветята.

При много силни студове е необходимо допълнително да се включва печка в помещенията, където стоят най-чувствителните към ниските температури растения. В хладните дни трябва да се внимава с нежните цветя, които се разполагат на перваза. Те трябва да се преместят към средата на стаята.

В мразовитите нощи около прозорците има постоянно течение на въздуха и температурата се понижава значително. Почвата в саксиите се охлажда, корените замръзват и някой растения може да загинат.

Поставете между двойните и тройните рамки на прозорците, а също така и на первазите в хладните стаи иглики, те може да понесат без проблеми по-голям студ, но не бива да се оставят в замръзнало състояние на слънце. Когато се очакват особено студени нощи, по-добре растенията да се смъкнат от прозореца. Трябва да се има в предвид, че силно замръзналите саксии стават чупливи.

Дори когато е много хладно, имат нужда стаите, в които стоят да се проветряват. Преди това обаче по-чувствителните цветя трябва да се преместят в друго помещение. Дори при продължителни студове въздухът също трябва да се пречиства, в този случай обаче от стаята се изваждат абсолютно всички растения и след това се отваря прозореца.
Саксиите може да върнете отново, щом температурата стигне нормални стойности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button