Венета Цочева: Цветята се подаряват от обич…

Здравейте, от няколко години имате своя цветарница в град Троян. Залагате изключително много на иновациите и модерната визия на цветята. Може ли да разкажете пред нашите читатели как усетихте своя интерес към флористиката?

Здравейте, аз съм потвърждението, че случайни неща в живота няма – моят магазин е сбъднатата ми детска мечта. Бях шест годишна когато си мечтаех за това – направих го на 45 години – едва тогава се почувствах готова и смятам, че уцелих подходящия момент.

Какъв е собственият ви стил на работа и какво смятате ви отличава от другите колеги в бранша?

Нямам конкретни предпочитания и конкретен стил – предпочитам създаването на аранжировки, но и букетите са забавни. Винаги се старая да „бягам“ от всичко видяно или ако дадена идея ме грабва – я развивам по мой собствен начин.  Естествено има и моменти,  в които се използват стандартни методи – Цвете с панделка например, но тръпката ми е да творя.

Как протича един работен ден във вашата цветарница?

Обикновено по възможно най – забавния начин – започвам със сутрешния фитнес, както го наричам аз, поливане на саксийните цветя,  смяна на водата на отрязаните,  почистване,  преподреждане… В това време имам посещения от клиенти, доставчици на цветя, преминаващи хора, които поздравяват … общо взето човек,  ако обича тази работа и ако нямаше нужда от сън и почивка,  може да я работи нон стоп … увлича страстта към цветята.

Смятате ли, че има спад в закупуването на букети за подарък? И дали клиентите решават да спестят този „разход“?

За две години научих клиентите си, че или правим нещата от душа и сърце или не правим „отбий номера”. Емоционална изненада с цветя може да бъде направена и с малко и с много голямо количество цветя, но с по-голямо разнообразие винаги става значително по-добре подредена композиция или букет. Всъщност, флористите сме проводник на емоции от поръчителя на цветята към техния получател. В този ред на мисли няма спад на емоции – любовта е жива и доброто и искрено приятелство също … и за весели и тъжни поводи, цветята се подаряват от обич…

Какви са тенденциите във всекидневната флористика – изработването на букети, кошници и аранжировки по различни поводи?

Различни са – забелязвам, че клиентите са „жадни” за нови неща, нови сортове цветя, нов прочит на аранжиране. Ключът е индивидуалност – избиране на любимият цвят и вид цветя на получателя, неговият стил и светоусещане. Както на скоро пишеше в една цветарска европейска реклама: „Цветята не решават проблеми, но са предпоставка за добър изход” т.е ние сме отговорни към това, което правим…

На какви букети се спират хората в своя избор – семпли и с изчистена визия или по-артистични и пъстри?

Всичко е въпрос на личен избор – при нас букетите, аранжировките и композициите се изработват индивидуално – за конкретния повод, в конкретния лимит и за конкретния клиент. Стараем се да работим с по-съвременни материали и постоянно да добавяме нови. Почти нямаме клиенти, които да предпочитат декоративния букет.

Кой вид цветя е предпочитан от клиентите ви? Или клишираният избор на рози важи все още с пълна сила?

Нямаме конкретен фаворит. Снабдяваме цветя според сезона – всяка седмица се стараем да добавяме различни видове цветя към основния пакет от роза, лилиум, хризантема, лизиантус, астромерия, слънчоглед … последните две седмици фаворита на клиентите беше антинириум , хризантема Сантини и паникум. Постоянно сменяме видовете цветя, за да е интересно.

Кое е вашето любимо цвете?

Няма цвете, което да не ми е любимо, но си имам и фаворити. През март – люляк, през юли – божури – много се радвам, когато имам цветя, които са извън сезона им. Е, добре, да си призная – обожавам рози авеланж, еухарис и антуриум зафира трикольор.

Все още ли розите символизират любовта или тя вече има и друго име?

Червената роза си е червена роза … но роза Ред Наоми с аромата си на роза е нашето предложение, а какво бихте казали за момини сълзи с незабравка?

Допитват ли се посетители във вашата цветарница до професионалното ви мнение относно избора на цветя за подарък или за вкъщи? Вслушват ли се във вас?

Определено! Нашите клиенти разчитат на нас  и ние се стараем да отговорим на техните изисквания.

На какво ниво смятате е културата ни относно закупуването на цветя със и без повод? Имате ли клиенти, които си закупуват цветя за вкъщи?

Има потребителска култура, нашите клиенти са взискателни. Спомням си с умиление, когато започнахме своята дейност. Казвах на клиентите дадено име на цвете – те ме гледаха и се чудеха какво им казвам и питаха не може ли да им кажа българското име, а аз им обяснявах неуморно, че всяко цвете си има име и не може да бъде наричано с три имена  – така постепенно свикнаха и ги запомниха. Сега, когато влязат в магазина ми и имам еухарис или антинириуми, вакс флауър – те възкликват и го назовават. Ако сме заредили нещо ново – питат какво е това – имахме такъв случай с ятрофа наскоро – много я харесаха.

Какви цветя, независимо отрязани или саксийни видове, бихте посочили като визитна картичка за вашата цветарница, тези, без които не можете?

Няма такива – постоянно сменяме „менюто”

Все още нямате фирмен сайт или електронен магазин, чрез който хората да поръчват и изпращат цветя на свои близки и приятели? Защо това е така? И смятате ли, че имате нужда от електронен сайт, чрез който да покажете на по-широка аудитория своето творчество?

На този етап не мога  да си го позволя поради липса на екип в магазина – може би след време и когато почувствам необходимост от това ще създам свой интернет магазин.

Как смятате се развива он-лайн търговията с цветя? Може ли да посочите плюсовете и минусите на тази услуга?

Нямам конкретна идея как се случват нещата – още не съм в тези води, за сега съм цветаря на клиентите си, с който си комуникират, докато приготвям цветята им.

Защо хората трябва да се научат да купуват цветя?

Това реторичен въпрос ли е – хората постоянно си купуват цветя.

Ако не сте флорист, коя друга професия бихте избрали?

Тридесет години бях шивач, след това станах майстор шивач, а сега съм флорист – оказа се по душа и ако по стечение на обстоятелства трябва да правя нещо друго – то ще бъде пак от цялото ми сърце и душа.

Венета Цочева
Управител на Вени Флора
гр.Троян

 

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button