Вътрешна градина

Вътрешна градина: С няколко растения в контейнер. Контейнер с няколко растения. В него се виждат саксии, като може да ги махнете или само да ги скриете.

Този начин за отглеждане на стайни растения е малко разпространен, защото съществува странно нежелание да се отглеждат стайни растения на групи.

Пъстрообагрените растения като бегония семперфлоренс и колеус могат да се отглеждат на открито по същия начин, както и в градината, но почти винаги се засаждат като единични растения в в отделни саксии.
Намерете достатъчно голям контейнер, за да побере няколко растения и който ви харесва като форма, цвят, и дизайн. Засадете растенията без саксии в почва, която сте сложили в контейнера, а растенията със саксии поставете върху слой от торф, пясък и чакъл и обвити всяка саксия със торф така, че да не се вижда. Вътрешната градина е готова.

Тя може да се състои от пет малки растения в купа или да представлява цяла гора от зеленина и цветя в стъпаловидно наредени сандъчета. Вътрешната градина има част от преимуществата на саксийната група – ефектна е, лесно се полива, по-дребните листа и цветове удачно се използват, грозните голи стъбла и повредените листа маже да се скрият. Но ефекта й е много по силен – с вътрешната градина се превръщате в истински градинари.

Растенията се развиват по-добре във вътрешните градини, отколкото в отделни саксии по няколко причини: влажността е по-висока, корените се предпазват от внезапни температурни промени, а под всяка саксия има допълнителна влага. Но съществуват и опасности. Достъпът на въздух е ограничен, поради което се увеличава рискът от вредители и болести. За да избегнете прекомерната гъстота, подрязвайте или отстранявайте някои растения и веднага откъснете остарелите листа.

Елементи на вътрешната градина:

vytreshna gradina 2Растение
Растенията ще получават приблизително еднаква топлина и влага. Ако градината ви е малка, светлината също ще е еднаква за всички растения, но ако е голяма – тези в средата може да са малко ощетени за сметка на растенията по края. Стандартния начин на подреждане е много зеленина с цветни петна от цъфтящи растения.

Саксия
За предпочитане е да оставите растенията в отделни саксии, вместо да ги засаждате направо в почвата. Саксиите може да се завъртят, за да се предотврати едностранното нарастване, може да се извадят, когато растението прецъфти. Всяка саксия трябва да има дренажни отвори на дъното.

Торф
Торфът трябва да стига до ръба на саксиите и постоянно да е влажен, но не прекалено. Той ще осигури резерви от влага под всяка саксия. Ако ритъмът на редовното поливане се наруши (например през празниците), растението ще оцелее много по лесно в градината, отколкото в отделна саксия.

Контейнер
Избора е почти неограничен – пластмасови съдове, стари медни съдове, саморъчно направени кутии и т.н. Ако контейнерът е дървен, трябва да направите вътрешните повърхности и ъгли водонепроницаеми с изолатор.

Дренажен слой
Не е задължителен, но е добре на дъното на контейнера, под торфа да има пласт от чакъл или едър пясък.

 Видове вътрешна градина

sandacheСандъче
Единичното съндъче е най-популярно. Доскоро единствените контейнери бяха малките корита от метал, дърво, или пластмаса. Сега има голямо разнообразие от цилиндрични и кубични контейнери от здрава пластмаса в различни разцветки. За съвременното обзавеждане най-подходящи са черните и бели контейнери.
Внимателно поливайте, за да не се преовлажни торфът. Ако саксиите са поставени върху дебел торфен пласт, оставете корените да пораснат през дренажните отвори във влажния торф. По този начин за растението ще има влага. Ако саксиите са поставени върху тънък торфен или чакълест пласт, от време на време ги повдигайте или объщайте, за да избегнете вкореняването.
Има всякакви размери сандъчета. Тези, които могат да си го позволят, създават за вътрешните си градини допълнителна канализация под подовата настилка. Ще подчертаете красотата на вашата градина, ако я поставите на подходящ фон – огледало или дървена плоскост.

koshnicaВисяща кошница
Растенията във висяща кошница ще създадат много красота в дома ви, но не бързайте да окачате съд на стената или на тавана, докато не сте се запознали с трудностите. По близо до тавана въздухът е по-топъл и сух. Поради височината ще имате трудности с поливането, а ако прекалите, излишната вода ще капе по пода.
Изберете подходящ за вътрешните условия съд. Обвитата със сфагнов мъх телената кошница е идеална за навън, но на закрито при преполиване водата ще капне по пода. Можете да обвиете кошницата с полиетилен, но тогава е възможно преовлажняване. Най добре е да поставите саксиите в големи водонепроницаеми съдове, които имат приспособления за закачване. Пространството между саксиите и съда запълнете с влажен торф. Има и пластмасови висящи съдове с вградена подложка. Винаги използвайте почвена смеска на торфена основа, като по-лека.
За да улесните поливането и пулверизирането, поставете съда на равнището на очите. Ако държите съдът да е на по високо, направете приспособление за придърпването му, вместо да използвате обикновена кука. Ако не може да го сваляте, купете съд за поливане с помпичка. Когато избирате растенията, не забравяйте че цъфтящите и пъстролистни растения се нуждаят от светлина.

Растения подходящи за висяща кошница:
Апорокактус, Аспарагус, Бегония, Еписция, Зебрина, Зигокактус, Кампанула, Лобелия, Пеларгониум, Сциндапсус, Сеткреазия, Традесканция, Фукция, Хедера, Хлорофитум, Хоя.

sandache_nivaСандъчета на няколко нива
Най-лесния начин да ги направите, е като подредите едно до друго няколко обикновени съндъчета. В зависимост от мястото, с което разполагате, използвайте контейнери със съответните размери. Не са нужни специални умения, за да си направите сандъчета на няколко нива от летви с пластмасова облицовка. Максималния ефект се постига, ако съдовете са с разлина височина. Трябва да запълните цепнатините между отделните сандъчета.
Във всяко сандъче поставете различни растения. Най ниското сандъче е се използва като пъстър фон – бегония, семперфлоренс, колеус, крокус, поанзеция и др, които се подменят със сезона. Постоянен зелен фон създават листнодекоративните растения, които са най-високи.
Допълнително предимство е това, че всяко сандъче се полива отделно, така че в композициите може да включите влаголюбиви растения заедно с кактуси и сукуленти.
Има и стъпаловидно подредени сандъчета – всяко сандъче се прикрепя за долното.kupa_cvetq

Купа с цветя
Това е най семплия вид вътрешна градина. В почвата на торфена основа се засаждат няколоко листнодекоративни и едно или две цъфтящи растения. Обикновено в задната част на купата се поставя голямо изправено растение, в средата няколко компактни разклонения и отпред стелещо се растение.
Купата е подходяща за подарък, но не е постоянна вътрешна градина. Когато цветовете увехнат, най-добре е да развалите композицията и отново да засадите растенията в саксии, преди корените им да се оплетат безнадежно.

 

mini_gradinaМиниатюрна градина
Това е опит да се пресъздаде голяма градина в малък мащаб. Направете пътечки, басейнчета, поставете статуетки, посадете туфи мъх и растения с дребни листенца. Много популярни са японските стилове.
Обикновено миниатюрната градина се поставя върху плот на колеца, поради което е лесноподвижна и при хубаво време може да се изнася навън. Поддържането й е трудно и без сериозни умения резултатът е нуедовлетворителен.

 

chinia_cvetqГрадина в чиния
В плоска чиния се засаждат внимателно подбрани сукуленти. За разлика от повечето контейнери за вътрешни градини, чинията обикновено има дренажни отвори.

 

pregrada_cvetqЖива преграда
Когато дневната и трапезарията са в едно помещение, може да ги разделите по много начини, Дървената решетка ще се освежи от няколко саксиии.
Живата преграда е предпочитана от много любители на растенията. На пода се поставя дълбоко и широко корито с почва, в която се закрепват трейажи или декоративни пръчки за подпори. След това се заравят саксиите.
Подходящи растения са: цисус, сингониум, хедера, фикус бенджамина, сциндапсус, филодендрон сканденс и фикус пумила.

Полезни съвети за вътрешната градина:
Имате възможност да избирате от голям брой растения. Подбирайте ги така, че нуждите им от топлина, вода и светлина да са приблизително еднакви. Съобразете размерите и формата на цветята с размерите на контейнера. Стремете се към разнообразие във височината, към контрастни форми и багри на листата и към тяхното хармонично съчетаване.

Първо обърнете внимание на високите растения. Внимавайте да не поставите гигант в малка градина. Сансевиерата осигурява височина и не се разпрострира много, а перестите гревилея и дизикотека са с големи листа, но не осигуряват голяма плътност. При по-големите контейнери изборът на високо растение е много лесен, като най-често се използват палми, драцена, фикус, монстера и филодеднрон.

В повечето случаи големите растения създават основната рамка. Ако не искате да разчитате на цъфтящите растения с кратък ефект за багри, използвайте листнодекоративни сортове с пъстри листа, като червенолистно кордилине терминалис, жълтия сциндапсус, шарените хлорофитум и бръшлян, пъстрообагрените кротон, колеус и бегония рекс.

Накрая не забравяйте пълзящите растения, които омекотяват строгите ръбове на контейнера. Най-популярната четворка е бръшлян, традесканция, фикус пумила и зебрина.

Проверете също
Close
Back to top button