Учени обещават да върнат забравения аромат на розите

Френски учени от Лионския университет са открили ензим (RhNUDX1), който играе ключова роля за формирането на забравения аромат на розите.

Усилията на специалистите ще позволят да бъде върнато приятното ухание на цветята, което те са загубили по време на продължилата повече от сто години селекция, съобщи сп. „Сайънс„.

Различните сортове рози са подлагани на селекция най-вече заради външните им свойства. В резултат на това силните някога аромати на тези цветя са станали далеч по-малко ясно изразени. „Интензивността на аромата на розите е свързан с ензима RhNUDX1 и монотерпените, които той произвежда. Нашите резултати могат да подскажат как да върнем уханието на розите с ниско ниво на отделяне на този ензим“, твърдят Жан-Луи Магнар от Лионския университет и неговите колеги.

До това заключение учените са стигнали, след като са сравнили генетичния код на два сорта рози – Papa Meilland (със силен аромат) и Rouge Meilland (почти без миризма), определяйки разликите между тях на генетично ниво. Магнар и неговите колеги са открили, че за синтеза на гераниола, основен компонент на розовото масло, отговаря ензимът RhNUDX1.

Магнар отбелязва, че в бъдеще ботаниците ще могат да използват откритието им, за да върнат на красивите рози изгубения през годините аромат.

Back to top button