Цикас | Cycas

Цикас е род растения, принадлежащи към много древна порода, Cycadophyta (Цикасови), които не са тясно свързани с палми, папрати, дървета или всяка друга съвременна група растения и е родом от Югоизточна Азия и Япония. Цикас прилича на палма, но всъщност няма нищо общо с палмовите дървета.  Расте бавно и на година се развиват от 1 до 4 листа, като всяко едно живее по няколко години. Увехналите листа се отрязват в основата и мястото на отреза се поръсва с дървесна пепел.

Латинско име: Cycas revoluta

Произход: Югоизточно Азия – Япония, Тайван, Индонезия и Австралия. В превод от гръцки Kykas означава палма. Cycas revoluta е бавнорастящо растение, което прилича на палма в умалени размери, не е точно палма. Има огромен масивен цвят, който е като горяща свещ.

За разлика от палмите, цикас е двуполов и съществуват мъжки и женски растения. От люспестата основа, с форма на ананас излизат извити, тъмнозелени листа, които образуват розетка. Листата се състоят от твърди бодливи листенца, разположени гребеновидно.

Температура: Добре понася температурните колебания. Развива се и в топли и в прохладни помещения.
През зимата температурата не бива да пада под 12-15°. През лятото може да изнесете цикаса на балкона, но внимавате да не е на течение и през първите няколко дни. Засенчвайте за да не прегорят листата.

Светлина: На светло място, но през лятото го пазете от преките слънчеви лъчи.

Поливане: Не прекалявайте с водата, защото подгизването е опасно. Кълбовидния ствол е предразположен към загниване, затова не го мокрете отгоре при поливане. През зимата поливайте оскъдно, през топлите месеци редовно и умерено. Отстранете излишната вода от подложката.

Влажност на въздуха: Пулверизирайте листата от време на време.

Подхранване: Тори се от Април да Август по веднъж на 2 седмици, зимата не се тори

Пресаждане: Младите растения се пресаждат ежегодно до 5 годишна възраст. По възрастните веднъж на 3-4 години. Кълбовидната, люспеста основа на цикаса трябва да се показва над почвата. Осигурете добър дренаж.
Може да поставите на дъното камъчета или натрошени парченца от глинени саксии.
Почвен субстрат: листовка, чимовка, хумус, торф, пясък (2:1:1:1:1)

Размножаване: През пролетта
1.Чрез семена при подгряване отдолу.
2.Чрез издънки. При добри условия, след време по ствола на възрастното растение се образуват издънки.
Отделяте ги внимателно с остър нож и посипете мястото на срязването с дървесна пепел (дървени въглища)
Поставете в смес от торф, пясък и дървени въглища при температура 25°C.Поливайте умерено.

Вредители: Щитоносни въшки, трипси, червен акар.

Полезно: не обича прекомерната влага. Когато корените започнат да  излизат извън саксията задължително пресадете в по-голям съд.

Внимание: Цикасът е много отровен. Поглъщането на семената му може да причини сериозни здравословни проблеми за хора и животни. Семената са най-отровната част на растението, въпреки че всичките му части са токсични.

Проверете също
Close
Back to top button