Тагетис (Турта)

Тагетис, Турта, Тагерис, Тагетес (Tagetes еrecta) e тревисто, едногодишно или многогодишно растение, което принадлежи към семейство Сложноцветни (Compositae, Asteraceae). Растението е известно и с имената: Тагерис, Тагетес. На латиница се нарича още Mexican marigold и Aztec marigold. Въпреки произходът си често е наричан и африкански невен.

Ацтеките са събирали диви растения турта с цел култивиране и приложение като лекарство, при церемонии и декорации. Тя е широко отглеждана в много сортове и употребявана като декоративно растение, с търговска цел.

Опитните градинари знаят, че туртата не само краси градината им, но и предотвратяват появата на вредители и насекоми в нея.

Ако я засадите до зелките, тя ще прогони кръстоцветните бълхи и пеперудите. Засадете това цвете до зелето, за да го предпазите от вредители. Също така, туртата ще спаси картофите и патладжана от колорадския бръмбар и нематодите. Туртата ще е от полза и за реколтата на ягодите, цариградското грозде, касиса и морковите, а доматите ще бъдат защитени от гъбички. Според опитните градинари това растение перфектно потиска растежа на някои плевели. Това цвете привлича любовта, парите и щастието във всеки дом.

Важно е да запомните, че непретенциозната турта може да потисне растежа на боба и граха. Затова е по-добре да я засадите далече от тях.

Проверете също
Close
Back to top button