Стопанско приложение на палмите

Стопанско приложение на палмите – Използване за строителен материал

Палмовата дървесина е много здрава. Използва се за строеж на къщи и колиби, като за тази цел служат стъблата и листата на високите видове палмикокосовите палми (Cocos nusifera), финиковите палми (Phoenix), палмите (Hyphaene), карнаубските палми ( Copernicua ), палмирските палми ( Borassus ) и други.

Големите листа се използват и като покривен материал, а от дървесината също така се произвеждат водопроводи и обикновени мебели. В Куба балите с хавански тютюн се опаковат с дългите основи на листата на кралската палма. За закрепващи елементи и свързващ материал се използват ротанговите палми поради голямата им гъвкавост. Предлаганите на пазара плетени мебели и изделия с наименованието „ратанови мебели “ се произвеждат от ( Calamus ).

Производство на битови и художествени произведения

Домакинските съдове като кани, купи, постелки, инструменти, мрежи и други се изработват от дървесината на стъблото, плодовете, ликото на подходящите видове палми, такива са ликовите палми от рода Raphia, парливите палми ( Caryota ) /от тях се добиват черните китулови влакна/, конопените палми ( Trachycarpus ) палмирките палми ( Borassus ), палмите Phoenix и кокосовите палми. Естествената форма на стеблата на бутилковидните палми, бъчвовидните палми се използва за съдове, а черупките на семената на кокосовите палми за чаши и други.

Палми от които се добива масло и мазнина

Кокосовата палма е източник на мазнини и белтъчини за жителите на тропиците. Тя цъфти на 7 годишна възраст. Хранителната тъкан на кокосовия орех, настърган и изсушен, съдържа до 70 % мазнини. Африканската маслена палма ( Elaeis guineesis ) е най-важния източник на масло, изцежда се от месестата част на плодовете и семената. Двата типа масло са суровини за производство на козметика, маргарин и хранителни продукти. Хранителни масла съдържат семената на прасковената палма  ( Bactris gasipaes ), романцофианската кокосова палма ( Arecastrum rom. )и видовете Acrocomis.

Палми от които се добива захар

Захарната палма ( Arenga pinnata ), винената палма  ( Raphia vinifera ) и парливата  палма ( Caryota urens ) – те отделят захарен сок, който месеци на ред изтича от раните на отрязаните съцветия. От сгъстения сок се добива сурова захар, а след ферментация се получава палмово вино. От палмирската палма също се събира сок за производството на захар, вино, а чрез дестилация и арак. Сгъстения сок на медената палма се продавал като палмов мед, но през 1971 е забранено използването на сока с цел защита срещу изчезването на дървото.

Палми от които се добиват деликатеси и напитки

За Азия, Пакистан, Индия до островите Нови Хебриди най-търсения деликатес са плодовете на бетеловата палма ( Areca catechu ). Те достигат дължина 6 см. Основни хранителни средства са плодовете на кокосовата и финиковата палма. От тях се произвеждат най-различни характерни деликатеси и палмово вино. Плодовете на палмирската палма ( Borassus flabellifer ) достигат тегло 2 кг и диаметър 20 см, узрелия плод е оранжев на цвят със смесен аромат на пъпеш, дюля и ананас. Ядливи и от части маслодайни са плодовете на хесперидната палма ( Erythea edulis ), Романцофианската палма ( Arecastrum romanzoffianum ), всички видове Acrocomia, прасковената палма ( Bactris gasipaes ), палмата Hyphaene или пендеписова палма и палмата Асаи ( Euterpe edulis ). Последните три се използват и за производство на напитки.

Палми от които се добива саго

Саговата палма (Metroxylon sagi), тя най-богатия източник на нишесте сред палмите. И тя като рода Corypha умира след образуването на плодове. Сагото се изцежда от стеблото по надлъжен разрез и се продава изсушено във формата на зърна. Други видове палми от които се добива нишесте са парливата палма ( Caryola urens ), ликовата палма (Raphia farinifera), восъчната палма ( Copernicia prunifera), както и от кичурестата палма (Corypha utan), която дава червеникаво саго.

Палмовите листа като зеленчук

Младите и недоразвити листа на зелевата палма, която е разпространена в Бразилия, се използват за салата. Copernicia prunifera и кралската палма (Roystonea oleracea)също са подходящи за палмови салати.

Палми от които се добива восък

В Североизточна Бразилия се среща Карнаубската палма. Тя предпочита сухи места,  восъкът и е една от най-ценните твърди смоли. Годишно от едно растение се добиват 200 грама. Използва се в химическата и козметична промишленост. По стъблата и дръжките на листата на восъчната палма се натрупва восъчен слой с дебелина 5 мм, но тя не е така ценна поради примеса на смола. Ликовата палма, вирееща на Мадагаскар, има перести листа, покрити с восък. Той се използва за технически цели като втвърдител.

Палми за производство на хартия

От листата на Chamaerops  humlilis в миналото добивали целулоза за производство на хартия. Изсушените и много леки листа на кичурестата палма в Западна Индия се използвали вместо хартия за писане И до днес има добре запазени документи и писма, които са на повече от сто години и могат да се четат. Вместо хартия за свиване на цигари се използва нежната кожа на листата на ниповата палма (Nypa fruticans).

Палми от които се добива смола

За производството на лакове и др. се добива смола от някои видове катерливи палми. Така наречената Индийска драконова кръв се добива чрез загряването на плодовете на Daemonorops draco. Името няма нищо общо с червеното вино, което се получава от драконовото дърво (Dracaena cinnabari).

Проверете също
Close
Back to top button