Срамежлива мимоза

Срамежлива мимоза – Родината й е тропическа Южна и Централна Америка. Чувствителното растение е пълзяща билка тип храст с трънливи стъбла и клони, която принадлежи към семейството на растенията Fabaceae.

Свързани статии

Срамежлива мимоза – Описание

Научното наименование Mimosa pudica произлиза от гръцката дума за „mime“ и латинската дума за „bashful“. По начина по който листата реагират на стимули, растението има съзнанието да се срамува и да се прибира физически. То реагира на стимули като отделя химикали, които причиняват изтичане на вода от моторните клетки от едната страна на пулвина и в съвпадащи клетки от противоположната страна. Това води до промени на тургорното налягане. Това е силата на водата и други клетъчни съдържания, които се натискат върху клетъчните стени на растението, което води до сриване и разширяване на клетките. По този начин притискат листовката.

Когато се задейства, моторения импулс преминава покрай рахиса или централния вал на листата, прогресивно затваряйки всяко острие. Ако го оставите необезпокоявано, след няколко минути листата бавно ще се отворят.

Листата са подобни на папрат. Състоят от съвпадение на двойки с продълговати форми, които имат малки косъмчета по повърхностите си, както и по краищата. Тези косми са много чувствителни на допир, движение и температура, и когато се стимулират, всяка двойка листовки се затваря заедно, подобно на ветрило.

В средата на лятото до началото на есента растението произвежда гроздове от бледо розови цветове, които приличат на пухкави помпони, заради стотиците фини нишки. Те се развиват в плоски шушулки, съдържащи между едно и шест семена. Срамежливата мимоза расте като многогодишно растение в природата. Тъй като има склонност да се влошава след цъфтежа, когато се отглежда като стайно растение, то се третира като едногодишно.

Отглеждане

Отглеждането на нови растения от семена е бързо и лесно. Ако накиснете семената си и им дадете много светлина и топлина, те могат да покълнат за по-малко от една седмица, докато при по-малко идеални условия може да отнеме до четири седмици. Поставете семената върху повърхността на почвата, след което ги покрийте с тънък слой от нея. Можете да засадите две или три семена от Срамежлива мимоза в една малка саксия или да засадите множество семена в тавичка за семена. След засаждането трябва да поставите семената на място, където те ще получат ярка светлина и температури от поне 18-21° C.

Срамежливата мимоза изисква почва задържаща достатъчно вода, за да остане постоянно влажна. Това осигурява добра аерация и дренаж, за да се предотврати гниенето на корените, причинено от уплътнена или влажна почва.

Растенията се нуждаят от ярка светлина. Ако не получат достатъчно светлина, листата може да се затворят, което прекъсва цъфтежа. За постигане на подходящо осветление се препоръчва използването на флуоресцентно осветление. За да покълнат и растат здрави, този вид растения имат нужда от определена температура, между 16-30° С. Когато е разположено в близост до прозорец, растежа и цъфтежа може да бъде отслабено, поради спадането на нощните температури.

Срамежливата мимоза е чувствителна към паяковите акари. Тези насекоми се появят като малки червени точки или биват откривани чрез усещане за грапава текстура на листата. Високата влажност прави вашата Срамежлива мимоза предразположена към гъбични заболявания. За предотвратяване на такъв проблем е нужно да осигурите добра циркулация на въздуха в района около растението. Растението се счита за безопасно и нетоксично за хора и домашни любимци.

Тъй като стъблата и клоните му започват да се разпространяват с възрастта, редовната резитба ще запази вашето растение пълно и ще му попречи да изглежда легикално.

Ралица Нанкова

Ралица Нанкова, автор в Цвете.eu
Back to top button