Севлиево, завинаги в сърцето

25Севлиево, малко градче почти в центъра на България. Ще кажете, че няма какво толкова да видите точно пък там? А може би не знаете дори къде се намира?

Е, малкото градче се намира на 28 км. от Габрово и на 45 км. от Велико Търново и може да ви изненада много приятно. Имате ли път натам, не го подминавайте, няма да съжалявате.

Разходете се по централната му улица, която севлиевци наричат „Затворената улица” и седнете да изпиете едно кафе в хотел „Плаза”. Докато си пиете кафето можете да се наслаждавате на спокойствието, което струи от този град.
Това, което веднага грабва, е чистотата в града, зеленината и спокойствието…тук времето тече в друг ритъм и сякаш се намираш в друг свят.
Градът може да ви разкаже много за себе си, стига да искате да го чуете.
Само на няколко метра от сградата на общината се намира Градския музей на Севлиево, където можете да разберете повече за историята на града и региона.
Докато сте в музея попитайте къде се намира Възрожденският архитектурен комплекс ”Дандоловите къщи”, струва си да го посетите.
А ако докато го разглеждате ви се хапват пресни, натурално отгледани плодове и зеленчуци, пазарът се намира на същата улица.
Дори и да не се интересувате много от изкуство, посетете галерия „Асен и Илия Пейкови”. Севлиевската галерия е сред малкото галерии в страната, открита в близките години и в нея се представят много млади и вече утвърдени художници от цялата страна.
Чарът на Севлиево е, че всичко се намира на 10 минути път пеш. В града няма автобусен транспорт, няма задръствания, няма недостиг на паркоместа. Хората са мили, приветливи и ще отговорят на всеки ваш въпрос.
Заведенията не са много на брой, но за сметка на това тук приготвят най – страхотните ребърца и пърленки на света.
Само на 4 км от града се намира средновековният град – крепост Хоталич и аз ви съветвам да го посетите. Гледката, която се разкрива е изключителна. Градът се вижда едва – едва в далечината, язовир Ал. Стамболийски се разстила пред очите ви, а тишината ви обгръща от всякъде…
Ако решите, можете да отскочите до близкото до Севлиево село Сенник, да посетите родната къща на Дан Колов, а ако искате да останете да нощувате в селото няма да имате никакъв проблем. В местното хотелче ще ви посрещнат с голямо внимание, ще ви приготвят вкусни, домашни ястия, ще хапнете салата от домашно отгледани зеленчуци, а ракията…ще я помните с години.
Севлиево е градче, което ще грабне сърцето ви, още щом стъпите в него. Не го подминавайте, спрете и го разгледайте.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button