Rhapis

Rhapis – Известни са 17 вида,  които образуват храсти. Характерни за тях са тръбовидните стъбълца. Всички видове пускат издънки, от които се развиват стъбла. Те са обвити с кафяво лико, което постепенно посивява. Малките ветриловидни листа са насечени почти до началото на дръжките на еднакво широки сегменти, а по ръба са леко назъбени. Видовете са двудомни.

Свързани статии

Латиско име: Rhapis

Произход: Родината на тези палми е Източна Азия, от Тайланд до Китай. Те растат в горските субтропични и тропични райони с обилни валежи. Rhapis excelsa Видът може да образува няколкостотин стъбла на едно място. Всяко стъбло има диаметър до 40 мм и израства на височина до 5 м. При отлепване на ликовата оплетка се разкриват черни, подобни на бамбук стъбълца с тъмнокафяви пръстени. Тъмнозелените листни петури имат диаметър около 30 см. Видът Rhapis humilis се отличава от предишния по тесните, елегантно провиснали и по-остри ветрилни лъчи.

Култивиране: Видовете (наричани в САЩ дамски палми) са подходящи растения за хладни помещения и през лятото трябва да се изнасят на открито. Силното слънце, както липсата на вода не им понасят. Rhapis се размножава чрез разделяне. Растенията растат бързо, поради което пръстта в съдовете трябва да бъде богата на хранителни вещества.

 

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button