Разполагане на растенията в трапезарията

trapezariaСтранно е, че само в една от всеки четири трапезарии има растения. Тук има много подходящи повърхности за поставяне на саксии, а и кухнята е близко, което улеснява поливането. Само ще печелите, ако разположите в трапезарията растенията с интересни листа и цветове.

Проблемът е в пространството – повечето трапезарии са малки и в тях има маса, столове, помощни масички за улесняване на сербирането и т.н. Поставените на пода саксии биха затруднили движението, а и може да си съборите, като отмествате столовете – растенията никога не трябва да ви пречат.
Дори и в най-малката трапезария на масата има място за стайни растения вместо традиционните. Но при три условия:
-Първо, растенията трябва да са ниски, за да не пречат при разговор. Спрете се на сенполия, крокус, циклами джуджета, пеперомия, бегония семперфлоренс, пилея и бръшлян с малки листенца.
-Второ, растенията трябва да са в добро състояние – прашните болни листа ще направят лошо впечатление на гостите и ще смутят домакина.
-Накрая, избягвайте растенията със силен аромат, като зюмбюлите или цъфнали екзакум. Техните ухания ще се смесят с
миризмата на ястията. Може да сложите саксии и на перваза (избирайте внимателно, ако прозорецът е с южно изложение) или в контейнер на стената.
Ако трапезарията ви е голяма, възможностите за разполагане на саксии са неограничени. Единично растение в ъгъла, сорт със стелещи се листа на поставка, група от саксии на една от страничните маси…
Ако дневната и трапезарията са в една стая, стайните растения са най-евтиният и привлекателен начин да разделите помещението на две. Може да направите жива стена от катерливи растения, прикрепени към подходяща рамка, да поставите саксии на пода в отделни подложки или в една обща. Ако използвате дървен параван за разделяне на помещението, омекотете строгите му линии с пъстроцветни висящи растения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Проверете също
Close
Back to top button