Разполагане на растенията в дневната

Разполагане на растенията в дневната. В тази стая се събира семейството. Тук възрастните почиват, децата играят и всички искат да им е удобно. В средностатистическия дом това е мястото, където има най много стайни растения.
Тук обикновено се поставят най-скъпите и показни екземпляри, но въпреки това почти всяка дневна може да се освежи чрез добавянето на нови растения или чрез преподреждането на старите.
В никакъв случай не разполагайте саксиите разпръснато и безразборно – няколко на перваза, няколко на телевизора и т.н.+

В статията Разполагане на стайните растения са посочени четирите вида специални места за растенията, а в раздел Разполагане на растенията те са описани подробно. Всяко от тези места има своите предимства и роля.

С внимателен подбор на единични растения може да промените вида на стаята – ако използвате висящи кошници или стъпаловино разположени растения, високите тавани ще изглеждат по-ниски, ас високи и изправени растения ниските стаи ще изглеждат по-високи. Растения с дъговидно извити клонки и малки листа ще „разширят“ тясната стая.

Правилата за добро подреждане са описани в раздел Разполагане. Трябва да се съобразявате с размерите – малката пилея ще изглежда невздрачно в голямо помещение, а величествената драцена би „запълнила“ прекалено малката стая. Контрастът също е от значение. Ако стаята е много украсена, добре е да сложите растения с големи и прости листа, но семплото помещение ще изглежда по-добре с растенията със сложни листа и много цветове.

Използвайте растенията, за да оживите скучните места. През зимата горящата камина е приятна глетка, но не и през останалата част от годината. Прикрийте празното огнище с растения. Мястото не е добре осветено и трябва да се спрете на сенколюбиви листнодекоративни растения с кратък ефект. Радиаторите също не са красиви, затова ще подобрите вида им, като сложите отгоре поставка и на нея – вана с цветя върху камъчета .

Дневната е приемливо място за растения – обикновено е добре осветена. Но съществуват и проблеми – влажността на въздуха в стаите с парно отопление през зимата е ниска и твърде топло за растения, които са в период на покой и имат нужда от хладни условия през зимата. Но въпреки това съществуват стотици сортове, от които да направите избора си.

Проверете също
Close
Back to top button