Разполагане на растенията в дневната

ДневнаВ тази стая се събира семейството. Тук възрастните почиват, децата играят и всички искат да им е удобно. В средностатистическия дом това е мястото, където има най много стайни растения.
Тук обикновено се поставят най-скъпите и показни екземпляри, но въпреки това почти всяка дневна може да се освежи чрез добавянето на нови растения или чрез преподреждането на старите.
В никакъв случай не разполагайте саксиите разпръснато и безразборно – няколко на перваза, няколко на телевизора и т.н.

В статията „Разполагане на стайните“ растения са посочени четирите вида специални места за растенията, а в раздел Разполагане на растенията те са описани подробно. Всяко от тези места има своите предимства и роля.

С внимателен подбор на единични растения може да промените вида на стаята – ако използвате висящи кошници или стъпаловино разположени растения, високите тавани ще изглеждат по-ниски, ас високи и изправени растения ниските стаи ще изглеждат по-високи. Растения с дъговидно извити клонки и малки листа ще „разширят“ тясната стая.

Правилата за добро подреждане са описани в раздел Разполагане. Трябва да се съобразявате с размерите – малката пилея ще изглежда невздрачно в голямо помещение, а величествената драцена би „запълнила“ прекалено малката стая. Контрастът също е от значение. Ако стаята е много украсена, добре е да сложите растения с големи и прости листа, но семплото помещение ще изглежда по-добре с растенията със сложни листа и много цветове.

Използвайте растенията, за да оживите скучните места. През зимата горящата камина е приятна глетка, но не и през останалата част от годината. Прикрийте празното огнище с растения. Мястото не е добре осветено и трябва да се спрете на сенколюбиви листнодекоративни растения с кратък ефект. Радиаторите също не са красиви, затова ще подобрите вида им, като сложите отгоре поставка и на нея – вана с цветя върху камъчета .

Дневната е приемливо място за растения – обикновено е добре осветена. Но съществуват и проблеми – влажността на въздуха в стаите с парно отопление през зимата е ниска и твърде топло за растения, които са в период на покой и имат нужда от хладни условия през зимата. Но въпреки това съществуват стотици сортове, от които да направите избора си.

Свързани статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button