Разполагане на растенията в банята

banyaНай-често цветя в банята виждаме по списанията, но защо да не сложим няколко в нашата собствена и така да я направим не само по-интересна, но и по-луксозна. Странно е, че банята не е популярно място за поставяне на растения. Тъй като в нея е топло, тя е най-подходяща за красивите влаголюбиви сортове.
Банята е едно от помещенията, които най-много се нуждаят от мекотата и зеленината на растенията, за да се „заглушат“ строгите очертания на повърхностите.
Проблема е само малката баня – неотоплена през зимата и с едно-единствено прозорче. В такъв случай. изберете издръжливо листнодекоративно растение като филодендрон сканденс, цисус антарктика или сциндапсус ауреус. По пода няма място, затова сложете саксията на преваза или в контейнер на стената. Подходяща е и висяща кошница, тъй като няма да имате проблем с подложката – за цел ще служи целият под на банята! За по-обширна баня с голям прозорец изборът е по-богат. Единични растения като палми, нефролепис и фикус бенжамина ще я променят изцяло. Може да си направите и прозорец градина или вътрешна градина с аспарагус, бръшляни, хептаплеурум, сингониум, папрати и т.н.
Не слагайте саксии по подложки и лавици, които са тесни и хлъзгави. Голяма, добре осветена и с парно отопление баня е най-доброто помещение за пъстрообагрените екзотични растения – антуриум, калатея, каладиум, маранта, цимбидиум и т.н. Бромелиевите ще се чустват прекрасно тук, както и всички влаголюбиви растения. Ако ще правите цяла джунгла в банята, все пак не забравяйте да поискате съгласието на семейството си. Няколко думи за грижите. Ако банята се използва редовно, пулверизирането на растенията не е необходимо, но от време на време ще трябва да избърсвате листата – талкът и лаковете за коса запушват порите им. Внимателно подбирайте съдовете – кошници за баните в старинен стил и метални или пластмасови саксии за по-модерните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button