Провадия, малката перла близо до Варна

Провадия не е сред популярните туристически дестинации, но този красив град е много подценяван. Ако имате време, отделете му ден – два и го разгледайте.

Градът не е много голям, но ще ви впечатли със зеленината си, красивите си, тихи улички, интересния площад и най – вече с крепостта, която се извисява високо над него.

Усещането, още щом влезете в града е меко казано странно. Представете си, че влизате в малък, зелен оазис, който е обграден от всички страни с високи, непристъпни скали. А там, най – отгоре на скалите се извисява една от най – невероятните крепости в България – крепост Овеч.
Спокойствие, тишина и някакъв покой се усещат в Провадия.
И тук, като във всеки по – малък град всичко се намира на няколко крачки разстояние, затова не ви е необходим специален превоз или указания, за да откриете Градския музей, или Вароша – стария квартал на града и да ги разгледате.
Във Вароша се намира и Информационния център на Провадия и ако искате да узнаете повече за забележителностите, тъкмо там е мястото, където ще ви упътят най – добре.
За да стигнете до крепост Овеч няма да ви е нужно указание – тя се извисява над града и няма как да я пропуснете.
Можете да стигнете до началото на стръмните каменни стълби към крепостта и с автомобил, но ако имате време изберете екопътеката, няма да съжалявате.
До крепостта не се стига толкова лесно, тъй се намира на върха на платото, но усилията си струват, когато стигнали най – горе се загледате в далечината – гледката е неописуема.
Провадия крие и още тайни, скътани високо в скалите и ако имате сили и желание можете да стигнете от крепостта до скалния манастир Шашкъните. До него се стига по няколко пътя, но за съжаление можете да го видите само отдалеч, тъй като посещението в скалните килии не е разрешено.
В провадийския край се намират много скални манастири, които можете да разгледате, стига да имате желание за това.
В близост до Провадия можете да разгледате скалния манастир Рояк, който се намира на няколко км. извън село Рояк. За да го откриете обаче задължително попитайте в кметството, за да ви упътят правилно и да не се лутате.
Още един скален манастир, който се намира на 3 – 4 км. от село Манастир си струва да разгледате. Скалният манастир, който трябва да търсите се нарича. „Кара Пещера” и до него се стига по удобна пътека.
Това са само малка част от забележителностите, които можете да видите в Провадия и околностите. Този край е не само изключително красив, но пази още много тайни скрити във високите, стръмни скали.

Светла Йорданова

Журналист и копирайтър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button