Прополис-лечебни свойства и приложения

За лечебните свойства и приложения на прополиса

1262-lechebni-na-propolisaПрополис се използва от древността като лечебно средство за лечение на много болести. Хората отдавна са разбрали, че прополис притежава изключително много полезни за човека вещества и неслучайно го наричат панацея за почти всички болести.

Да видим обаче какво точно е прополис, какво съдържа и за какви заболявания може да се прилага.
Самата дума „прополис” е с гръцки произход и означава „защита на града”… и прополиса наистина е една ефективна защита за пчелния кошер.

Прополис или както още е популярен „пчелен клей” е пчелен продукт, с който пчелите защитават кошера си от всички болестотворни микроорганизми. Те събират смолисти вещества от корите и пъпките на някой видове дървета и ги използват в кошера, за да запълнят всички пукнатини по него, предпазвайки го от външни влияния. С прополис фиксират пчелните пити и покриват килийките, в които пълнят мед.
Ценното в прополиса е, че в него се съдържат изключително много и полезни вещества като растителни смоли, дъбилни вещества, етерни масла, флавоноиди, органични киселини, аминокиселини, свободни мастни киселини, витамини А, В1, В2, В6, С, Е, микроелементи и други.
Цялото това многообразие на полезни за човека вещества превръща прополиса в един естествен антибиотик и в много ценен за здравето ни продукт.

Лечебни свойства на прополиса:
• Противомикробно, противогъбично, противовъзпалително и действие.
Благодарение на високото си съдържание на витамини и белтъчини прополисът унищожава бактериите, стимулира имунната система и се бори успешно с гъбичните инфекции;
• Болкоуспокояващо действие. Изключително ефикасен е за лечение на язви, рани и други, тъй като помага за по-бързото им заздравяване;
• Успокоява и намалява болките при бъбречни заболявания и възпаление на дихателните пътища. Има добър ефект при лечение на хемороиди и разширени вени;
• Противогъбично действие. Прополисът се препоръчва за лечение на гъбички, причинявайки заболявания на кожата и окосмената част на тялото;
• Профилактично лечение срещу лъчева радиация и рак. След проведени редица изследвания няма никакви съмнения, че прополисът има противораково и противотуморно действие.

Пчелният клей оказва добър ефект при заболявания на сърдечно – съдовата система, има пикочогонен и диуретичен ефект, оказва благотворен ефект при заболявания на щитовидната жлеза, панкреаса, използва се много успешно при възпаления на венците и други.

Как да си приготвите клеева тинктура в домашни условия?

За да приготвите тинктурата ще са ви необходими:

Една пръчка прополис ( 30 гр.) и 100 мл. 95 градусов спирт или водка.
Прополис можете да закупите от билковите магазини.
Пръчката прополис замразете за едно денонощие във фризер, след което с помощта на чук за месо я разтрошете добре и смесете със спирта или водката.
Съхранявайте на хладно и тъмно в продължение на 5 дни, като през това време разклащайте бутилката от време на време.
На 6 – ия ден прецедете тинктурата и вече можете да я употребявате.

Кристина Георгиева

Управител на Сватбена агенция "Ритъмът на сърцето"
Back to top button